- Колагенът е протеин, който образува съединителна тъкан в тялото. Присъства в мускулите, костите, кожата, кръвоносните съдове, храносмилателната система и сухожилията.

- Тялото натурално произвежда колаген, но с времето това производство значително намалява и води до бръчки, петна по кожата, ставни проблеми и др.;

- Колагенът се изчерпва с много по-бързи темпове при нездравословно хранене, хормонален дисбаланс, дехидратация, прекомерно излагане на слънце;

- Редица проучвания доказват, че колагенът има положително действие за намаляване на бръчките, поддържане на здрави и еластични стави, здрави кости и подобраване на хидратацията на кожата;

- За различните ползи от протеина има и различни видове колаген. Например един тип е най-ценен за кожата, а друг подпомага здравето и възстановяването на ставите.

Разгледайте по-подробна информация в статията:

Колаген: Какво представлява?

Колагенът е лепилото, което придържа цялото тяло заедно. Това не е само израз – този протеин формира съединителната тъкан за почти всички структури в тялото ни.

Редица проучвания (които ще спомена в статията) подкрепят ползата от прием на колаген за намаляване на бръчки, поддържане на ставите и сухожилията здрави и еластични, увеличаване хидратацията на кожата, поддържане на здравословно тегло и др.

Тялото ни натурално произвежда от важния протеин, но с течение на времето производството прогресивно намалява.

След 25-годишна възраст започваме да разграждаме повече колаген, отколкото произвеждаме и това е причината да виждаме фини линии и бръчки, както и да сме по-предразположени към травми.

Има някои храни, които са богати на колаген, като бульон от кости, стави, сухожилия, лигаменти и др.

Тъй като тези храни най-често не присъстват в диетата на модерния човек, повечето хора се насочват към:

- Храни, които стимулират собственото производство на колаген;

- Намаляване на вредни навици, които увреждат колагена – изключително важно;

Хранителни добавки с колаген, които са под формата на таблетки (колаген комплекс), за пиене (течен колаген, колаген на прах) и др.

Повече за трите подточки ще може да прочетете в текста, който предстои.

Какви ползи от приема на колаген подкрепят проучванията?

Ползи от Колаген

На колагена може да се гледа като съставка, която забавя стареенето, но не като козметичен продукт, действащ само за кожата.

Протеинът е основата за много на брой функции и действа комплексно върху цялото ни тяло.

Кожа

Колагенът е най-разпространеният протеин в кожата. Той представлява 75-80% от най-големия човешки орган.

Средният слой на кожата се нарича дерма, в който откриваме колагена и еластичната тъкан. Това е слоят, който придава на кожата своя „стегнат“ вид.

Проучвания показват, че редовен прием на хидролизиран колаген подкрепя цялостното здраве на кожата и се бори с последиците от стареенето. Може да намали появата на бръчки, да редуцира целулит, както и да увеличи хидратацията и гладкостта на кожата.

Мнение за колаген от фейсбук групата ни: Проблемът в днешно време е, че почти никой не яде сухожилия, лигаменти и кости – а трябва. Само от 2 седмици прием на хранителна добавка с костен бульон усетих огромна разлика. Кожата ми стана много по-мека (за нокти и коса не съм усетил разлика). Обаче кожата стана и лесно ранима (понеже се изнежи доста). От доста лек удар и драскотина ми ставаха рани. Продължавам с добавката, но ще я пия по-рядко – Д.В.