Все по-голям брой хора купува колаген под формата на хранителна добавка, за да се справи със своята отпусната и сбръчкана кожа. Преди се набавяше основно от традиционни ястия като бульон от костен мозък и кости, но сега виждаме добавянето на колаген в снаксовете и дори в напитките. Къде е истината и къде започва митът? На пазара има над 300 продукта, които съдържат добавен колаген и това е индустрия за около 60 милиона долара годишно.

Колагенът е група от фибро-протеини, които имат структурна функция и които помагат на тъканите на тялото ви да останат заедно. Намира се буквално навсякъде в тялото: от кожата и сухожилията до костите и хрущялите. Като протеин нашето тяло го произвежда, като слепва аминокиселини заедно. Ако ядете месо, то вероятно имате достатъчно от тези аминокиселини в себе си. Растенията не създават този протеин, но осигуряват изграждащите му блокчета. За повечето хора яденето на колаген вероятно няма да промени съществено положението. Но това не означава, че дори и малка на брой група от хора няма да извлече ползи от добавянето му към своята диета. Ситуацията е малко хазартна, но може би си струва да проверите, от коя група хора сте вие и вашата кожа.

Science Alert