При висока температура по време на печене частици от алуминиевото фолио могат да проникнат в продуктите, а оттам и в нашето тяло. А това определено е вредно, предупреждават специалисти, цитирани от „Аргументи и факти“ .

Много са рецептите, при които месото, рибата и зеленчуците се завиват във фолио, за да се сложат във фурната и изпекат. При високата температура на готвене от фолиото се отделят микроскопични частици и те попадат в нашата храна. Така, без да си даваме сметка, може да изядем до 2 милиграма алуминий.
Ако във фолиото има лимонов сок или подправки, отделеният в храната метал ще е още повече, което крие риск, обяснява експертът по токсикология Андрей Мосов.

„Алуминият е един от най-разпространените елементи в природата. Редица продукти го съдържат: сирене, сол, чай, подправки“, обяснява той.
Проблемът е, че той се натрупва в организма и не може да се изхварли оттам. А във високи концентрации е опасен за здравето.
Той е токсичен за мозъка, черния дроб и за други органи. Признаците на интоксикация са болки в ставите, слабост на мускулите, анемия.

Източник: Новите родители