Според навиците и предпочитанията си хората избират дали да се къпят сутринта, или вечерта. Някои може би дори се пъхат под душа по обяд или пък влизат в банята по няколко пъти в рамките на 24 часа, за да се мият и сапунисват. Но от гледна точка на здравето кое е най-подходящото време да се освежим или да си измием косата? Всеки час от денонощието си има предимства и недостатъци - ето най-важните факти, които всеки трябва да знае.

1. Вземане на душ сутринта

Несъмнено повечето хора предпочитат да вземат душ сутрин, малко след ставане от сън и преди да тръгнат за работа. И това не е случайно, защото водата ни ободрява и ни помага да се разсъним. Така стартираме деня, заредени с много енергия. Освен това според психолозите душът сутрин повдига настроението и в хода на деня се чувстваме по-щастливи.

2. Вземане на душ през деня

Съвсем малко хора избират да се пъхат под душа на обяд. Нищо страшно, но специалистите не виждат особена полза от къпането през деня, защото най-вече от гледна точка на хигиената не е разумно да вземаме душ по това време. Така тялото не се освежава малко след ставането от сън. Но още по-лошо от душа през деня е да се къпем по няколко пъти. Който се подлага повече от веднъж под водната струя, обременява излишно кожата си. Тя бързо се изсушава от честия контакт с водата, става по-чувствителна, а в най-лошия случай може да се обрине.