Според навиците и предпочитанията си хората избират дали да се къпят сутринта, или вечерта. Някои може би дори се пъхат под душа по обяд или пък влизат в банята по няколко пъти в рамките на 24 часа, за да се мият и сапунисват. Но от гледна точка на здравето кое е най-подходящото време да се освежим или да си измием косата? Всеки час от денонощието си има предимства и недостатъци - ето най-важните факти, които всеки трябва да знае.

1. Вземане на душ сутринта

Несъмнено повечето хора предпочитат да вземат душ сутрин, малко след ставане от сън и преди да тръгнат за работа. И това не е случайно, защото водата ни ободрява и ни помага да се разсъним. Така стартираме деня, заредени с много енергия. Освен това според психолозите душът сутрин повдига настроението и в хода на деня се чувстваме по-щастливи.

2. Вземане на душ през деня

Съвсем малко хора избират да се пъхат под душа на обяд. Нищо страшно, но специалистите не виждат особена полза от къпането през деня, защото най-вече от гледна точка на хигиената не е разумно да вземаме душ по това време. Така тялото не се освежава малко след ставането от сън. Но още по-лошо от душа през деня е да се къпем по няколко пъти. Който се подлага повече от веднъж под водната струя, обременява излишно кожата си. Тя бързо се изсушава от честия контакт с водата, става по-чувствителна, а в най-лошия случай може да се обрине.

3. Вземане на душ вечерта

Експертите са единодушни: най-подходящо е да вземате душ вечер. В края на краищата има най-голям смисъл да отмиете от тялото си потта и мръсотията, които са се трупали през деня, именно в края му и да си легнете чисти и освежени. Без съмнение този навик е най-хигиеничен. Във всеки случай не бива да си лягате с мокра коса. Трябва да я подсушите грижливо, преди да се мушнете под завивките, за да не си докарате простуда. Освен това вечер не е хубаво да стоите дълго под душа: оптималното време под водната струя е между 5 и 15 минути. Така тялото ще се отпусне приятно и ще заспите по-лесно. Ако не спазите тази препоръка, водата ще окаже обратен ефект върху вас и ще ви зареди с енергия в късния вечерен час, когато всъщност е време за сън. Освен това според експертите един топъл душ в края на деня отнема напрежението и е чудесно лекарство против стрес.  

Цветелина Велчева