Хора с индекс на телесната маса (ИТМ)  равняващ се на  27, който в момента влиза в категория „наднормен“, са най-здрави, предава британският „Телеграф“.

Според ново изследване, за разлика от 70-те години на двадесети век, днес хората с тегло малко над нормата имат по-ниско ниво на смъртност от приетите за „нормални“, по-слаби хора, твърдят от университетската болница в Копенхаген.

„Тези резултати показват, че границите, с които определяме категорията „наднормено тегло“ имат нужда от ревизия. Рамките, които използваме в момента се базират на данни, придобити преди 90-те години на двадесети век“   

Индексът на телесната маса се измерва въз основа на съотношението между ръста и теглото на човек.  Според класификацията, ИТМ от 18.5 и надолу се приема за поднормена, между 18.5 и 24.9 за „здравословно“, над 25 за „наднормено“, а хората, които надвишават границата от 30 се приемат за „затлъстели“.

Много експерти днес поставят под съмнение ефективността на ИТМ, тъй като индексът не отчита добре разликите между хора с висока мускулна маса, тежка костна структура и хора, които имат опасно висока концентрация на мазнини в зоната около стомаха. Мускулите тежат повече от мазнините, следователно ИТМ ще класифицира атлетичните хора като по-дебели, отколкото те всъщност са.

Двуметров спринтьор на 100 метра, който тежи 90 килограма може да има ИТМ, като на човек, който седи по цял ден на дивана пред телевизора, но има същия ръст и тегло.

Проучване на Oxford Brookes University, от миналата година, установи, че просто измерване на височина с конец, сгъването му наполовина и проверка дали може да се затвори около кръста е по-добър начин за преценка, дали човек носи прекалено много телесни мазнини.

Новото изследване анализира промените в нивото на смътност сред 120 000 души с различно тегло, които участват в проучвания от 70-те, 90-те години и началото на новото хилядолетие. Проучването открива, че между 1976 и 2013 година, ИТМ, който отговарял на теглото, приемано за „най-здравословно“, нараснал от 23.7 до 27.

Най-вероятните причини за тази промяна са свързани с множеството медицински открития и иновации от 70-те години насам, които значително намалили рисковете от заболяване. Забраните за пушене, бета-блокерите, здравословното хранене и тренировките също имат изключително благоприятно въздействие в последните години.

Въпреки това, затлъстяването продължава да бъде проблем нарастващ със застрашително темпо, предупреждават учените и съветват хората да подържат здравословен начин на живот и ниско тегло.

„Тези данни са интересни, но по никакъв начин не променят съветите, който даваме на хората, страдащи от затлъстяване. През последните години, докато населението става все по-затлъстяло, широкото разпространение на генерични лекарства, които са на по-достъпни цени, дава възможност тези хора да бъдат лекувани по-добре за високо кръвно налягане, неестествени нива на холестерол и дори диабет, което от своя страна води до по-ниски нива на смъртност.“, добавят изследователите.

„Съвременната медицина може да помогне на хора с рискови фактори като затлъстяването да живеят по-дълго в сравнение с миналото, но това не означава, че границите на категорията „затлъстял“ трябва да бъдат променени . Това, от което имаме нужда е създаването на условия за по-лесен и достъпен здравословен начин на живот.“, казват експертите.

Източник: Мениджър Нюз