Китайското правителство одобри изграждането на най-големия реактор за термоядрен синтез в света, който може да започне да генерира електроенергия до 2028 г., съобщи в. "Саут чайна морнинг пост".

"Термоядрения синтез е перлата на науката и технологиите в съвременния свят", отбелязва проф. Пън Сянцзюе от китайската академия по инженерна физика. Според него производството на термоядрена енергия в голям мащаб е крайъгълен камък по пътя към масовото й производство за нуждите на човечеството.

Очаква се изграждането на централата да приключи около 2025 г. в град Чънду, административен център на югозападната провинция Съчуан, предава БТА. Според Пън Сянцзюе тя трябва да генерира ток от 50 милиона ампера, което е около два пъти повече от подобна американска експериментална инсталация, известна като Z-машина.

Китайските изследователи ще се опитат да създадат реакция на термоядрен синтез, използвайки силен електрически заряд, за да възпламенят малко количество водородни изотопи - деутерий и тритий. От няколко години  китайските физици провеждат различни експерименти, в които се симулират условията, възникващи при ядрени експлозии.