Замисляли ли сте се някога какъв е съставът на шампоана, с който миете косата си? Или пък на  балсамите, които би трябвало да я възстановят и укрепят? Много често ароматът е от решаващо значение. В немалко случаи обаче, може да се окаже, че най-хубавото ухание крие в себе си куп вредни съставки. Ако искате средствата, с които третирате косата си наистина да ѝ влияят положително, вижте за какви вещества е добре да се оглеждате.

Без сулфати

Ако се вглеждате в надписите по опаковките, най-вероятно все по-често откривате такива, чиито етикети гласят, че са свободни от тези вещества. Истината е, че има защо да е така. Те са силно синтетични почистващи вещества и причината, поради широкото им разпространение в козметиката и по-специално в тази за коса е, че са евтини. Криещите се под това обобщено название са натриев лаурил сулфат (SLS), натриев лаурет сулфат, амониев лаурил сулфат и натриев кокосов сулфат, които спрямо процента на съдържание в различните формули, могат до доведат до изключително неприятни проблеми. Един от тях е лишаването на скалпа от естествените му масла, което може да бъде причината за поява на раздразнения. Нормалното функциониране на епидермиса в тази област зависи от минималната доза секреция, за да се поддържа защитната му бариера. Честото премахване на тези масла при миене на косата намалява защитната функция, вследствие на което тя става суха и чуплива, появява се неприятен сърбеж, пърхот и дори дерматит. Друго нещо, на което могат да повлияят е по-бързото отмиване на пигмента от боядисаната коса или да увредят структурата на косъма. По тази причина е необходимо да се зачитаме в етикетите и да се стремим да залагаме на професионални брандове като Alfaparf, който за своите 40 години съществуване има разработени уникални формули, наложили се при най-добрите коафьори по цял свят.

Мицели

Присъствието на тези молекули в състава на шампоаните е нова алтернатива, която обещава да почисти косата, без да  уврежда структурата на косъма. На базата на същия начин, по който функционира мицеларната вода, тези частици улавят мазнините, замърсяванията и остатъците от стилизиращи продукти. Реално, мицелите влизат в състава на шампоана на мястото на сулфатите, като почистват също толкова прецизно, дори по-добре, въпреки липсата на обилна пяна. А причината за това е, че измивната основа е растителна, което щади хидролипидния слой и го запазва.

Всъщност това, по което можете лесно да се уверите дали един продукт е пречистен от сулфати и съдържа ли действително мицели, както е оказано на опаковките, е непенещата се консистенция. Това обаче не бива да ви заблуждава, че косата ви остава мръсна, а напротив, трябва да ви успокоява, че е добре почистена и съхранена в отлично състояние!