Бебето е безпомощно и беззащитно. За да му даде усещане за сигурност за света около него, трябва да излъчвате любов и грижа, а през първите месеци трябва възможно най-често да бъде в ръцете ви, съветва детският невролог д-р Галина Дун.

Обградено с родителско внимание, то расте независимо и уверено в себе си. Малките деца, лишени от близък контакт с родителите си, могат да растат затворени и срамежливи.

Люлеенето на ръце създава контакт и телесна комуникация между майката и бебето.

Жената се научава да усеща детето си, да разбира и да дешифрира реакциите му, тоест да общува.

Бебето пък получава необходимата физическа връзка с майка си: усеща близостта на нейното тяло, миризмата, сърдечния ритъм и задоволява нуждата си от тактилен контакт.

Когато е в утробата на майка си, то се люлее, когато тя се движи, и то запомня този ритъм. Това има положителен психологически ефект и го успокоява.

Не само майката може да държи бебето в ръцете си.

За бащата това също е начин за установяване на взаимна емоционална и психологическа връзка. То ще се доверява все повече на таткото всеки път и ще започне да се успокоява в ръцете му.

Как да люлеем новородено, за да заспи по-бързо

Наред с други неща, когато люлеете бебето, вестибуларният му апарат укрепва. Впоследствие това ще му помогне да се чувства по-добре в тялото си. Също така работата на мозъка се синхронизира с функциите на вътрешните органи, сънят му става дълбок, тялото и мозъкът наистина си почиват. Леките ритмични движения помагат на бебето да се успокои и отпусне, отвлича вниманието от болезнени усещания по време на колики или никнене на зъби.

Въпреки това е важно да не прекалявате.

Снимка: Getty Images

Как да го люлеем правилно

Ако детето е още много малко, го дръжте така, че гърбът му да лежи върху предмишницата ви, като същевременно поддържате главата му. Необходимо е да го люлеете плавно: надясно-наляво, напред-назад, нагоре-надолу.

Важно е не само ръцете ви да се движат, но и цялото тяло, докато бебето остава в същата позиция.

Движенията не трябва да са прекалено силни и резки, в противен случай то ще се превъзбуди.

Главата на бебето е непропорционално голяма в сравнение с тялото, мускулите на врата са слаби, вестибуларният апарат все още не е достатъчно развит и при внезапни движения то може да почувства замайване, както вътречерепното налягане да се повиши.

В какво може да го люлеем

Слингът осигурява телесен контакт с детето и дава възможност на майката да върши домакинска работа и да се движи свободно. Детето заспива в ритъма на движенията. Но бебето може да бъде в слинг не повече от 3-4 часа на ден, тъй като този аксесоар забавя активните му движения, което може да повлияе неблагоприятно на гръбначния му стълб.

Снимка: Getty Images

Количката е подходяща за люлеене по време на разходка. Можете просто да го търкаляте или да го люлеете леко от една страна на друга.

Люлката, окачена на тавана, може да се инсталирате на всяко удобно място. Спокойното, плавно люлеене ще даде на бебето усещане за естествена сигурност.

В ръцете на мама върху фитбола: майката седи на топката и държи детето в ръцете си. В същото време тя бавно се люлее напред-назад, настрани и леко подскача. Упражнението е от полза и за майката - мускулите на гърба и на краката ѝ укрепват.

Люлеенето трябва да бъде краткотрайно, в противен случай майката може да получи мускулна треска.

В креватчето също трябва да люлеете бебето само с плавни и меки движения. Ако то ви се събужда често през нощта, поставете неговото креватче до вашето. Тогава не е нужно постоянно да подскачате, за да го успокоите.

Мона Веселинова / Новите родители