Оказва се, че правилните миризми може да са точно това, от което мозъкът ви се нуждае, за да продължи да работи и в напреднала възраст.

Изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн наскоро откриха убедителни доказателства, че обогатяването на въздуха с аромати подобрява когнитивните способности, като укрепва критична връзка между неврологичните области, свързани с паметта и вземането на решения.

Техният експеримент, в който участват 43 мъже и жени на възраст от 60 до 85 години, показва, че когнитивният упадък и състояния като деменция могат да бъдат забавени чисто и просто като разпръскваме различни парфюми в спалнята преди лягане всяка вечер.

Ако искаме добро когнитивно здраве, е особено важно да стимулираме постоянно старото сиво вещество. Това не означава единствено да решаваме кръстословици всеки ден, а да обогатяваме средата си с различни видове гледки и звуци, които мозъкът може да преживее.

Доказано е (при други животни), че обогатяването на средата с миризми стимулира невропластичността (особено при тестове, направени върху животни със симптоми на неврологични разстройства, подобни на човешките).

Не е трудно да се предположи, че хората също биха могли да се възползват от комплексния "ароматен пейзаж". Физиологично погледнато способността ни да разпознаваме миризми се влошава, преди да започне да намалява когнитивната ни способност.

Загубата на това усещане се свързва и със загуба на мозъчни клетки, което подсказва за силна връзка между миризмата и неврологичната функция.

"Обонянието има специалната привилегия да бъде пряко свързано с веригите на паметта на мозъка", казва невробиологът Майкъл Яса.

"Всички останали сетива преминават първо през таламуса. Всеки знае колко мощни са ароматите, които предизвикват спомени, дори от много отдавна. Въпреки това, за разлика от промените в зрението, които лекуваме с очила (и увредения слух със слухови апарати), за загубата на обонянието не е имало интервенция."

За да установят дали когнитивният упадък може да бъде спасен с този вид сетивна стимулация, Яса и колегите му предоставят на 20 от новобранците в изследването асортимент от натурални масла, съдържащи аромати на роза, портокал, евкалипт, лимон, мента, розмарин и лавандула.

Ароматните масла могат да подпомогнат работата на мозъка, като обогатяват средата с миризми. Снимка: MAXSHOT.PL / Shutterstock

На останалите хора от групата е предоставен "фалшив" продукт, който съдържа следи от одорант. Всички участници трябвало да използват едно от маслата с дифузер, за да парфюмират дома си в продължение на два часа всяка вечер в продължение на шест месеца, като се редуват в менюто си от аромати.

След това е използван набор от невропсихологични тестове, за да се сравнят паметта, вербалното обучение, планирането и уменията за превключване на вниманието на доброволците преди и след шестмесечното изпитване.

Удивително е, че има ясна 226-процентна разлика между отговорите, дадени от тези, които са били изложени на различни аромати, и лицата от контролната група. Сканирането на мозъците им също така разкрива значителна промяна в анатомията, свързваща областите на мозъка, които са от решаващо значение за паметта и мисленето в рамките на тестовата група.

Тъй като всички доброволци са били с еднакво добро психично здраве, следващата стъпка на изследователите е да проверят дали резултатите са валидни и за хора, които вече са диагностицирани с известна степен на загуба на когнитивни способности.

Това изследване е публикувано във Frontiers in Neuroscience.

Източник: Science Alert