Израелски учени твърдят, че начинът, по който децата вдишват определени аромати, би могло да помогне в ранното диагностициране на аутизъм, пише Би Би Си.

Хората прекарват по-дълго време, вдишвайки приятни миризми като букет от рози и значително по-малко време над развалена риба например. Според резултатите от изследването на 36 деца, при тези, които страдат от аутизъм, няма подобна разлика.

От тази болест стада средно едно от всеки 160 деца по света, като тя засяга поведението, социалното общуване и уменията за комуникация. Често пъти отнема много време, докато детето може да бъде диагностицирано.

Проучването на израелските учени представлява десетминутен експеримент. Червена тръбичка в носа на детето изпраща или приятен или неприятен аромат, докато втора, зелена тръбичка отчита промените в дишането, пише БГНЕС. На базата на този тест екипът е разработил програма, която може да открива аутизъм сред групата деца с точност до 81%.

Тестовете също така показват, че колкото по-тежки са симптомите на болестта, толкова по-дълго децата, болни от нея, вдишват неприятните миризми.

При аутизма е много важно ранното диагностициране, за да може детето да получи необходимата помощ от възможно най-ранна възраст.

Според лекарите от института за науки "Вайзман" в Израел предимствата на метода с ароматите е, че той не разчита от възможностите на детето да комуникира и затова може да се прилага в най-ранна възраст.