Хората често харесват, дори се пристрастяват към миризми, които на пръв поглед изглеждат странни.

Някои направо изпадат в екстаз от миризмата на свежа боя или сапун за пране, други харесват аромата на бензин, а трети - на влажна пръст. Rambler прави разбор.

Според психолози няма такива заковани понятия като "приятна" и "неприятна" миризма. Тези възприятия се формират с течение на времето под въздействието на външни фактори: нормите и културните традиции, които преобладават в обществото.

Човешкото възприятие на миризмите също се основава на асоциации.

Дори най-острият и странен мирис може да предизвика нежни емоции и да се възприема като приятен, защото някога, когато е бил щастлив, човек го е усетил. В резултат на това мозъкът плътно свързва двете заедно.

Мирис на бензин

Един от най-често срещаните „любими“ за много хора, но и доста странни миризми, е тази на бензин. Бензинът съдържа ароматни въглеводороди, които в големи дози са смъртоносни. Въпреки това, когато вдишаме малко количество от парите на това съединение, се появява усещане за лека еуфория. Ако любовта към миризмата на бензин е твърде силна, това може да е признак на анемия, затова експертите препоръчват да се провери нивото на хемоглобина в кръвта в случаите, когато ненаситно копнеем за този „аромат“.

Мирис на кожа

Невропсихолозите твърдят, че има редица миризми, които предизвикват приятни асоциации, независимо дали са свързани с нашите детски спомени или не. Те включват миризмата на кожени неща: дрехи, обувки, мебели, тапицерия в колата.
Кожата е свързана с богатство и нови придобивки

Миризмата на пръст

Ароматът на свежа, влажна земя е приятен за много хора. Тази "земна" миризма обаче може да се усети не само от почвата. Подобни ароматни нотки има и в добре отлежалото червено вино. Ако трябва да се вярва на микробиолозите, миризмата, която сме смятали за „земна“, всъщност идва от геосмин, органично вещество, произвеждано от микроорганизми. Така ухае плодородната почва и човек е в състояние да я „помирише“, защото това жизнено умение се развива от векове.

Мона Василева / Новите родители