Приключихте с диетата, килограмите са свалени. Какво обаче трябва да направите, за да не качвате повече, да запазите теглоти си и дори да отслабнете още? Трябва да ядете богата на белтъчини храна и да избягват такава, съдържаща въглехидрати и мазнини.

Това означава приемане най-вече на нетлъсто месо, мляко с ниска масленост, бобови растения и на много малки количества бял хляб и ориз, които са си въглехидрати.

До този извод е стигнало изследването “Диоген”, в което е анализирана огромна база данни, за да се разбере кой начин на хранене е най-добър в борбата срещу наднорменото тегло.

Томас Ларсен и Арне Аструп от Университета на Копенхаген, Дания, наблюдавали 772 семейства от различни европейски страни. Те се състояли от общо 938 възрастни и 827 деца. Важни за конкретното проучване се оказали 773 възрастни с наднормено тегло.

В началото всички преминали през 8-седмична диета и свалили средно по 11 кг. След това били разделени на 5 групи – с различни варианти хранителен режим с вариращи белтъчини и гликемичен индекс. Гликемичният индекс на хранителните продукти показва степента, в която те повишават кръвната захар. Съдържащите много въглехидрати продукти (като картофеното пюре) са с висок гликемичен индекс, т.е. предизвикват увеличаване нивото на кръвната захар, за разлика от пълнозърнестия хляб, например, който е с нисък индекс.

След 6 месеца участниците във всички групи били наддали средно по половин килограм. Отделните резултати ясно показали, че диетата с високо съдържание на белтъчини (25% от получената енергия идвала от белтъчини) и нисък гликемичен индекс била най-успешна. Най-зле се представила групата с обратен хранителен режим – малко белтъчини и висок гликемичен индекс. Разликата в наддадените килограми между тези две групи била почти 2 кг! Освен това в “белтъчната” група само 25 на сто от участниците се отказали от диетата и я прекъснали, преди да изтекат 6-те месеца, докато в другата процентът бил 37.

Учените, чието изследване е публикувано в сп. „New England Journal of Medicine“, твърдят, че техните резултати се различават от приетите в Европа насоки за оптимално диетично хранене. За да се овладее епидемията от затлъстяване, са необходими спешни подобрения и промени, смятат те.