Интерактивна графика, създадена от Oxfam, разглежда качеството на храната като цяло във всяка една държава. Холандия е на първо място, а Чад на последно. Вижте защо.

За да направят подредбата, авторите са използвали четири различни критерия. Първо – да съществува достатъчно храна за всеки, второ – хората да могат да си я позволят, трето – наличните продукти да са качествени и на последно място – здравословното състояние на потребителите на базата на това колко широко разпространени са диабетът и затлъстяването. САЩ заема 21 позиция като цяло, но ако по отношение на здраве пада чак до 120 от общо 125.

Един от осем души в света си лягат гладни всяка вечер, въпреки че има достатъчно храна за всички, пишат създателите на графиката. Според тях тя илюстрира как свръхконсумацията, злоупотребата с ресурси и изхвърлянето на храна са общите елементи на една система, която оставя стотици милиони хора без достатъчно за ядене.

Къде се намира България в класацията? На 36 място в цялостен мащаб. Когато става дума за диабет и затлъстяване обаче, нещата не изглеждат толкова цветущо.

Подробности можете да намерите тук (Food Index data).