Приятел ви води на парти, където не познавате никого, но искате да се държите сърдечно и дружелюбно. Въпросният приятел прегръща друг свой приятел или приятелка и ви запознава. Трябва ли и вие да прегърнете непознатия човек?

В никакъв случай. Доверете се на учените от Оксфордския университет и университета Аалто във Финландия, които ви съветват: ограничете се до ръкостискането.

Ново изследване, публикувано в Preoceedings of the National Academy of Scences изследва до каква степен хората се чувстват комфортно други хора да ги докосват и откриват, че, когато става дума за непознати, има едно единствено място, където хората нямат проблем да бъдат докосвани: ръцете.  

Обърнете внимание на тази графика.

Жълтите и бели области са местата, където хората се чувстват комфортно да бъдат докосвани, докато от червено до бяло са областите, които според респондентите докосването е некомфортно. За участниците е комфортно единствено интимните им партньори да ги докосват общо-взето навсякъде по тялото, докато непознатите мъже и жени могат да докосват единствено ръцете им, както можете да видите в най-десния край на графиката. 

Сините линии (които в повечето случаи очертават областта около чатала и задните части) обозначават „зоните табу“, където абсолютно никакво докосване не е приемливо. Но при контакта с непознати тези зони са много по-големи. 

Това е най-голямото досега проучване на физическия контакт досега, в което участват респонденти от Финландия, Франция, Италия, Русия и Великобритания. 

Полът на докосвания и докосващия субект играе голяма роля. Оказва се, че всички респонденти се чувстват по-комфортно да бъдат докосвани от жени, включително и непознати. 

Това се отнася особено за мъжете. Картата тук показва, че мъжете като цяло са по-отворени към докосване, както от познати, така и от непознати жени, докато огромна част от тялото им е забранена за докосване от непознати мъже (на графиката мъжете са отбелязани със сини букви).

„Докосването е важно средство за поддържане на социалните взаимоотношения – казва Джулия Сувилето от университета Аалто. „Колкото по-голямо е удоволствието, причинено от докосването на определена част от тялото, толкова по-селективно позволяваме на другите да го докосват.“ 
 
Резултатите обаче възможно да важат само за някои култури, например западната. И разбира се, степента на комфорт при докосване варира от човек на човек. 

Едно нещо, което е сигурно: не докосвайте хора, които не познавате.