Решението да се ожените или не е изключително лично, но се оказва, че може да доведе до сериозни когнитивни последици при тези, които решат да останат сами, установи изследване.

Резултатите са дошли сред провеждането на мащабно проучване, което е обхванало здравето на около 800 000 души. Според тях при хората, които никога не са се женили, съществува драматично по-висок риск от развиване на деменция.

При хората без партньор е било с 42% по-вероятно да развият деменция отколкото при хората с партньор, след като са се отчели такива фактори като пол и възраст. Отделно, вдовците и вдовиците също са били изложени на по-голям риск. Любопитно е, че разведените не са демонстрирали по-висок риск, но може би поне отчасти причината за това, е, че сравнително малко разведени участници са били включени в изследването.

Според екипа причината за повишения риск не е толкова самото събитие на брака, колкото всичко, което идва като сбор от фактори при живота с партньор. “Женените хора имат по-здравословен стил на живот и са по-социално ангажирани, което според нас е водещата причина да не развиват деменция толкова често, колкото хората без партньор”, обясняват от екипа.

Източник: Science Alert