Едно време на остров в Индонезия живял един Хобит.

Ако сте запознати с приключенията на вида на човешкия “хобит”, Homo floresiensis, ще ви е интересно да научите, че тези малки, древни хора, са тясно свързани с предшественик на човека, който е живял в Африка преди няколко милиона години и не Homo Erectus, както се смяташе досега.

Екип от учени от Австралийския Национален Университет са проучили внимателно над 100 костни характеристики от 11 вида на предшествениците на модерния човек, включително Australopithecus afarensis, Homo erectus, Homo habilis, и Homo sapiens.

През 2003-та година експедиция от Австралия и Индонезия, която е проучвала миграцията на хората от Азия към Австралия е попаднала на хoминид в пещера на индонезийския остров Флорес.

Почти напълно запазеният скелет на възрастна жена е бил висок около един метър и е имал мозък с размерите приблизително на грейпфрут, като дамата вероятно е тежала около 25 килограма. Доказателствата са показали, че хобитката най-вероятно не се е появила като издънка на близката за региона популация от homo erectus I homo sapiens.

Според учените характеристиките на скелета показват, че видът й се е отделил много рано от наистина древен вид химиниди преди около 1,75 милиона години, и най-вероятно това са били предшественици, които са живяли в Източна и Южна Африка преди 2.4 и 1.4 милиона години, които наричаме днес homo habilis.

Източник: Science Alert