Някои от химикалите, използвани в опаковките за храни, в незалепващите покрития на кухненските съдове и в дрехи, способстват за увеличаването на теглото, като се намесват в метаболизма, се твърди в американско проучване. Особено засегнати от това са жените, сочи изследването на департамента по хранене в университета в Харвард, цитирано от Франс прес.

"За пръв път резултатите ни позволяват да открием нов механизъм, по който субстанциите PFАS (перфлуороалкили), могат да повлияят на регулирането на телесната маса на хората и да допринесат за епидемията от затлъстяване, заявява Ки Сън, основен автор на проучването. Перфлуороалкили се съдържат в опаковките на пуканки за микровълнова печка например.

Проучването проследява ефекта от 4 диети в продължение на 2 години. Намаляването на теглото и на нивата на PFAS в кръвта са измерени при 621 участници с наднормено или свръхтегло.

Пациентите свалили средно 6,4 кг през първите 6 месеца, но качили 2,7 кг през следващата година и половина.

"Тези, които качиха най-много тегло, са същите, които имаха най-високо ниво на PFAS в кръвта и тази зависимост беше по-силна при жените“, отчита нутриционисткото проучване.

PFAS се използват от около 60 години и са заразили питейната вода около промишлени зони, военни бази и пречиствателни станции.

Резултатите сочат, че ограничаването или пълното избягване на PFAS може да помогне на хората да поддържат стабилно тегло след диета, резюмира другият съавтор на проучването Филип Гранжан.

Източник: Мениджър Нюз