Много българи са чели една или друга книга от Карлос Кастанеда. Когато споменавах на приятели, че моите уравнения „обясняват” някои от халюцинациите, които хората виждат, когато вземат LSD или гъби, доста от тях ме питаха за пътешествията „отвъд видимото” и срещите с магически духове, описвани от Кастанеда.

За мистично неизкушените – Кастанеда е американски антрополог, който през 70-те години на миналия век изследва шаманизма сред мексиканските индианци. В книгите си твърди, че се запознава с пазителя на едно от най-древните шамански познания, наследник на цивилизацията на древните толтеки. Той го въвежда в един мистичен свят на същества и енергии, срещи с вещици и анимистични духове. За да се откъснат от всекидневната реалност и да отворят сетивата си за този магичен свят, индианците консумират семена от местния кактус пейоте.

Книгите на Кастанеда са оспорвани от колегите му – повечето антрополози смятат, че неговият шаман-учител е изцяло измислен от автора си, а той никога не се съгласява да покаже полеви дневници от експедициите си. Но Кастанеда все пак основава историите си на реални индиански практики. Магическите ритуали на много американски племена са свързани с консумация на кактуси.

Първият европеец, описал преживяванията си с пейоте, е англичанин от викторианската епоха. Ето как описва част от виденията си в своя апартамент в Лондон през 1898 г.: “Виденията никога не приличаха на познати предмети. Бяха много определени, но винаги нови. ... Виждам гъсти, славни полета от скъпоценни камъни, понякога сияещи, понякога в наситен, богат цвят. После те експлодират в пеперудени фигури с безкрайни нагъвания на блестящи, дъгоцветни крила. А понякога като че ли се взирам в огромен въртящ се съд, по чиято полирана повърхност нюансите постоянно се сменят. ... Често имаше незавършен стремеж към симетрия, подобно на калейдоскоп”.

Забележете стремежа към симетрия, геометрично правилната структура на тези „живи арабески”.

Виденията, причинени от кактуса пейоте, не се ограничават само до такива абстрактни форми, нито дори само до визуални усещания. Но дългогодишни изследвания показват, че именно геометричните видения във формата на тунели и спирали са постоянен елемент от преживяванията при всички халюциногенни наркотици.

Може би най-големият специалист по халюцинациите е американският неврофармаколог проф. Роналд К. Сийгел. Той провежда систематични експерименти за въздействието на наркотични вещества върху животни и хора (доброволци) в продължение на десетилетия. Започва през 60-те - лудите години на невробиологията и психиатрията, когато за човешкия мозък не се знае почти нищо, а на експериментаторите се разрешава почти всичко.

Доброволците на Сийгел получават екстракт от марихуана (THC) и са тренирани да описват в детайли своите видения и преживявания. Целта на учените е да открият в техните фантазии някакви закономерности. И откриват – при това много по-строги, отколкото са мечтали.