Много материали биха могли да претендират за титлата "най-здрав на света", но по всичко личи, че тази чест вече се пада на лабораторното чудо с името графен.

Забравете диамантите, защото графенът вече официално е най-здравият, тънък и лек материал в света и десетки разработчици от най-различни индустрии вече кроят планове за неговото приложение.

Една компания обаче е по-напред от всички останали и това е Nokia. Финландският производител на мобилни телефони бе спечелил грант от 1.35 милиарда долара от Европейския съюз, чиято задача е да проведе развойна и експериментна дейност с новия суперматериал в следващите 10 години.

Досегашните тестове показват, че графенът е 300 пъти по-здрав от стоманата, а освен това с дебелина с размерите на само един атом той е и най-тънкият материал, познат на човека. На външен вид графенът наподобява лента скоч, но безкрайно по-тънка и гъвкава, тъй като може да се сгъва във всевъзможни форми. Освен това графенът се оказва и доста по-добър проводник от медта.

Едно от първите приложение на новия материал може да бъде в ново поколение смартфони, които са изключително леки, издръжливи и практически неподатливи на прегряване, но със сигурност идеите на учените и производителите за графена тепърва ще се развиват в най-различни посоки.