Времената се променят, а с тях и много навици. Някои неща изчезват, а други претърпяват дълбоки промени, за да оцелеят. Такъв е и случаят с гъшия дроб. Деликатесът, който не липсва на нито едно френско събитие, трябваше да се адаптира към новите процеси и сега се отглежда в лаборатория, като по всичко личи, че показва задоволителни резултати и за най-изтънченото небце. 

Зад крайния продукт обаче стои компрометираната процедура "гушене" няколко пъти на ден на патици, така че да развият добре омазнен черен дроб. Платформите за защита на правата на животните постепенно се налагат срещу това „дивачество“ и вече има повече от дузина държави, където тяхното производство по тази система е забранено. Дори във Франция, проучване на YouGov показва, че три четвърти от населението би предпочело гъши дроб да се отглежда без "сондаж". 

Базираната в Париж стартираща компания Gourmey иска да се възползва от "екзистенциалната криза", през която преминава гъшият дроб, за да предложи своята версия без злоупотреба върху животни и дори без да е необходимо те да бъдат убивани. Намерението на основателя на стартъпа Николас Морин-Форест е да поддържа "пълния потенциал на гъшия дроб", но по различен начин. 

Продуктът на Gourmey е направен от стволови клетки от патица, събрани от едно оплодено яйце, отглеждани ин витро - технология,  превърнала се в ключова за лабораторната месна индустрия, която според някои оценки ще представлява 35% от световния пазар на месо през 2040 г. В биореакторите (резервоари от неръждаема стомана) клетките получават хранителни вещества, за да се размножават и всяка желана тъкан може да се образува, било то мазнини, мускули или сухожилия. Повече от 70 стартиращи компании по света правят от свински пържоли до месо от кенгуру или риба тон, използвайки тази техника, пише Bloomberg, цитирано от eleconomista.es. 

Освен това гъшият дроб има две предимства при отглеждането му в лаборатория. Първото е, че в случай на затлъстяване на черния дроб е особено лесно да се пресъздадат фибрите и външния вид на оригиналния продукт. И второто, тъй като това е "гурме" продукт, цената на гъшия дроб, отглеждан в лаборатория, по-бързо ще достигне паритет с тази на конвенционалния продукт. 

Висококачественият гъши дроб е около 150 - 176 евро на килограм, а плановете на Gourmey са цените да спаднат до двуцифрен диапазон, според Николас Морин-Форест. Съоснователят на компанията сподели пред медиите, че те "са на път да намалят производствените разходи 40 пъти през следващите няколко месеца". 

Освен това, при частна дегустация гъшият дроб на Gourmey постига забележителни резултати, както за вкус и мирис, така и за текстура. 

Нещо повече, подкрепата за компании, ангажирани с алтернативни протеини, процъфтява. В случая с Gourmey, френският стартъп току-що събра 8,5 милиона евро начален капитал от инвеститори като Point Nine и Air Street Capital, както и от Европейската комисия и френската публична инвестиционна банка Bpifrance, пише още изданието. 

Източник: Мениджър Нюз