Физиците откриха второ състояние на течната вода

15 ноември 2016 г., 16:20
4729

Copyright: Number1411 / Shutterstock

Водата е една от основните субстанции на Земята, и представлява около 60% от човешкото тяло, но отново се оказва, че е по-странна, отколкото можем да си представим.

Учени са изследвали физическите свойства на водата и са открили, че когато е нагрята между 40 и 60 градуса по Целзий достига гранична температруа, след която започва да превключва между две различни състояние на течността.

По много начини водата е много различна от всички други субстанции на Земята.

С изключение на Живака водата има най-високото повърхностно напрежение от всички течности. Тя е единствената субстанция, при която твърдото й състояние може да плува върху течното й състояние и за разлика от всички други субстанции водата се разширява, когато замръзва.

При новите “превключвани” състояния водата демонстрира много нови свойства.  Екипът на Лора Маестро от Университета в Оксфорд е направила наблюдения на следните свойства на водата при граничната температура: термопроводимост, индекс на отражение, електрическа проводимост, повърхностно напрежение и диелектрическа константа.

Оказва се, че всяко свойство има различна температура на граничен преход, някъде между 40 – 60 градуса и учените смятат, че причината за това е, че водата е превключила към нова фаза.

Не е напълно ясно какво се случва тук, но фактът, че водата може да превключи между две съвсем различни състояния на течност при определени температури може да се свърже с факта, че водата има принципно много необичайни свойства, сравнена с другите субстанции. 

Източник: Science Alert

Ключови думи:
Коментари