Яденето на повече сол отдавна се асоциира с чувството за жажда и пиенето на повече вода, но ново изследване, проведено върху руски космонавти, трениращи в космоса, поставя тази хипотеза под съмнение.

Изследването откри, че в рамките на 24 часа повишеният прием на сол всъщност е накарал космонавтите да се чувстват по-малко жадни, тъй като техните тела са започнали да запазват и произвеждат своя собствена вода.

Това откритие може не само да помогне за приготвянето на диети за хората, които пътуват в космоса но и да ни помогне да разберем как по-успешно да се борим с диабета, затлъстяването и сърдечните заболявания, според учени от САЩ и Германия.

Много от резултатите на космонавтите са били очаквани: по време на контролираната диета всеки е взимал между 6 и 12 грама сол на ден. Когато са приемали повече сол на ден те са отделяли повече сол на ден, количеството отделена урина се е увеличило и нивата на натрий в тялото са останали стабилни, като това е напълно очаквано.

Но изненадата е дошла при приема на течности: екипажът е започнал да приема по-малко течности с повишаване на количеството приета сол. 

Източник: Science Alert