Замисляли ли сте се някога защо хирурзите носят единствено сини или зелени престилки в операционната зала? Но никога бели? Оказва се, че това на пръв поглед незначително правило може да предопредели успеха на операцията, пише BrightSide.

Първоначално целият медицински персонал е носил бели одежди. Всичко това се променя през 1914 г., когато един влиятелен по онова време лекар налага зелените, а по-късно – и сини престилки. Работата е там, че безупречно белият цвят може да заслепи хирурзите за няколко мига, когато отместят погледа си от тъмните цветове на кръвта към престилките на колегите си. Същият ефект се получава и когато излезете навън през зимата и видите как слънчевата светлина се отразява в снега.

Това обаче все още не отговаря на въпроса ни „Защо хирурзите носят сини или зелени престилки, а не да речем жълти или лилави?“. Работата е там, че зеленото и синьото се намират на противоположната страна спрямо червеното в спектъра на видимата светлина. А по време на операция хирурзите се съсредоточават почти изцяло върху червени цветове.

Именно поради тази причина зелените и сини цветове на дрехите им хем обострят взора на хирурзите, хем ги правят по-чувствителни към различните оттенъци на червеното. С други думи – лекарите обръщат много по-голямо внимание на нюансите на човешката анатомия, което от своя страна значително намалява риска от грешка по време на операция.