Всички знаем, че дългото седене не е полезно за здравето ни. Но колко точно упражнения са необходими, за да контрираме отрицателните ефекти от ден, прекаран на бюрото? Ново изследване показва, че 30-40-минутна физическа натовареност на ден ще свърши работа.

До 40 минути от „умерена до интензивна физическа активност“ ежедневно ще балансира 10 часа, прекарани в седене. Макар че почти всякакво количество упражнения (или дори ако просто постоим изправени) помага до известна степен.

Тези заключения са базирани на мета анализ на предишни проучвания, в които са участвали общо 44 370 души от 4 различни държави, ползващи различни устройства за следене на активността.

Анализът открива, че рискът от смърт при хората, водещи по-уседнал начин на живот, се покачва, ако умерената до интензивна физическа активност намалява.

„При активните хора, които отделят по 30-40 минути на ден на средно натоварваща или интензивна физическа дейност, връзката между силно уседналия начин на живот и рискът от смърт не е значително по-различна от онези, които прекарват по-малко време на ден в седене“, пишат изследователите в своя научен труд.

С други думи – карането на колело, по-бързото ходене или малко работа в градината (стига да имате такава) могат да намалят риска от ранна смърт до такава степен, все едно никога не сте прекарвали цял ден на бюрото си.

Изследването е публикувано в British Journal of Sports Medicine.