Начините, по които спят различните хора по света, са разкрити от учени, които анализирали данните от специално приложение, съобщи BBC, цитиран от агенция Фокус. Анализът показал, че холандците прекарват почти един час повече в леглото всяка нощ, отколкото хората в Сингапур или Япония.

Проучването, публикувано в Science Advances, също разкри, че жените редовно спят повече, отколкото мъжете, а представителите на силния пол, които са на средна възраст, прекарват най-малко време в сън в сравнение с всички останали социални групи. Според изследователите, констатациите от експеримента могат да бъдат използвани, за да се намери решение на „глобалната криза със съня“. 

Екип от университета в Мичиган пусна приложението Entrain през 2014 г., за да помогне на хората да преодолеят часовата разлика. Но потребителите могат да изберат да споделят с изследователската група данните за своите навици на спане.

Проучването установило, че хората в Япония и Сингапур, прекарват средно по 7 часа и 24 минути в сън, докато хората в Холандия – 8 часа и 12 минути. Британците спят средно малко под осем часа, което е със съвсем малко по-малко от французите.

Проучването също така показа, че жените прекарват около 30 минути повече време в леглото всяка нощ, отколкото мъжете, особено на възраст между 30 и 60 години. 

При хората, които прекарват повече време на естествената слънчева светлина, се наблюдава тенденция да си лягат по-рано.

Забелязан е и силен ефект на възрастта върху навиците на сън. Установено е, че внезапното събуждане по време на сън се случва много по-често при младите хора, а с напредване на възрастта това е наистина рядко. 

Източник: Мениджър Нюз