Яйцето – обикновен и евтин продукт, се оказва че притежава удивителни свойства. Както белтъкът, така и жълтъкът са богати на хранителни вещества – белтъчини, мазнини, витамини и минерали.

Диетологъг Джо Левин, цитиран от Би Би Си, разказва за хранителните му свойства и как подпомага здравето.

Хранителни достойнства

Яйцата се източник на висококачествен и лесно усвоим белтък. А също така на селен, витамини D, B6, B12 и минерали, като цинк и мед. Жълтъкът има много повече калории и мазнини, отколкото белтъкът. Те са богати на мастноразтворими витамини - вид A, D, E и K и лецитин.

Ползи за здравето

Проучване, публикувано в британското списание „Педиатрия“ сочи, че консумацията на 1 яйце на ден в продължение на 6 месеца може да подпомогне израстването на височина, ако детето изостава от връстниците си.

Предишно проучване пък доказа, че ако менюто на детето включва яйца, то ускорява развитието на мозъка и значително подпомага неговите функции.

И за израстването на височина, и за работата на мозъка от съществено значение са две съставки на яйцата - холин и DHA - мастна киселина от вида на омега-3 .

Освен това яйцата са богати и на 2 вещества, които допринасят за добрата работа на сърцето – бетаин и холин. Наскоро изследователи от Китай доказаха, че едно яйце на ден може да намали риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания.

Страхът от холестерина

В продължение на години си смяташе, че яйцата не са най-добра храна за сърдечно болните именно заради холестерина. Сега вече се знае, че те оказват много по-малко влияние на нивата на холестерин в кръвта отколкото наситените мазнини, които консумираме.

Новите родители