За първи път в историята на медицината две майки износиха едно и също бебе. Ашли Култър роди син, който, благодарение на сравнително нова техника за оплождане, е износила заедно със своята съпруга Блис Култър, предава The New York Post.

Техниката, известна като Effortless Reciprocal IVF (лесна реципрочна ин витро фертилизация), позволява на Блис да инкубира своя собствен ембрион. Впоследствие той е поставен в Ашли, където израства до самото раждане през юни, когато на бял свят се появява малкият Стетсън, тежащ 3,71 кг.

Двойката от Тексас е търсила начин, който да не изключва единия партньор от бременността. Използването на донор на сперма би означавало, че само една от тях ще износи детето, а след това „другата ще трябва да го осинови“, казва Ашли. За щастие, техен приятел ги насочва към д-р Кати Дуди – специалист от клиниката C.A.R.E Fertility в Тексас – която намира начин да изпълни желанието на двете жени.

Виж още: Ин витро веритас

"Исках да стана майка откакто се помня", казва 29-годишната Ашли. Блис, която е на 37 г. пък допълва, че идеята да забременее не й е допадала особено много до момента, в който не се влюбва в Ашли и не открива, че може да има свое собствено дете, без да го износва.

През август 2017 г. лекарите събират яйцеклетките на Блис и си осеменяват в своята лаборатория със сперма на донор. След това слагат оплодените яйцеклетки за период от 5 дни в малък флакон, вмъкнат във влагалището на жената, заедно с диафрагма, за да се гарантира, че ще остане на мястото си.

След това ембрионът се изважда и поставя в матката на Ашли. Лекарите изчакват 10 дни, за да се уверят, че процесът по прехвърлянето ще протече по план. "Това бяха най-дългите 10 дни в живота ни. Нито една от нас не е преминавала през нещо подобно, нямахме идея дали ще сработи - казва Ашли. - Щом Доди ни каза добрите новини, и двете извикахме от радост."

"Когато научихме, че сме бременни, ние бяхме съсредоточени върху факта, че ще бъдем майки - допълва още Ашли. - Дори не ни мина през съзнанието, че сме сторили нещо, което никой друг досега не е правил."

Този метод не изисква твърде много лабораторни дейности, тъй като ембрионът се инкубира в Блис. Съответно всичко е струвало около 15 хил. долара или 50 процента по-малко в сравнение с традиционната ин витро фертилизация.