Загряването беше вчера. Днес, за да постигнат високи резултати, преди старта спортистите трябва да направят тъкмо обратното – да охладят тялото си. При това на температура от минус 120 градуса по Целзий! Това установиха германски учени и инсталираха огромна хладилна камера за 320 000 евро в спортния тренировъчен комплекс “Кийнбаум” край Берлин. Това ще е истински допинг от фризера, при това съвършено легален.

Защо студ?

Според експертите от университетите в Дортмунд и Мюнстер при спортна активност организмът работи на високи обороти и произвежда топлина. Тя се пренася отвътре навън, към кожата, с помощта на кръвта. При това движение малките кръвоносни съдове на повърхността на кожата се разширяват. Така към тях потича все повече кръв от вътрешността на тялото, където пък се усеща недостигът й. За да се справи с него и да може да доставя необходимото количество кръв и на мускулите, сърцето започва да бие по-често. Съответно то изразходва повече енергия и постижението на спортиста спада.

На базата на тези наблюдения д-р Сандра Юкерт от Дортмунд и екипът й решават през 2007 г. да направят експеримент, който да покаже как ще се отрази силно охлаждане на организма на атлети. 50 любители и професионални спортисти влизат под контрола на учените за 2,5 минути в камера при минус 120 градуса. След това бягат маратон. Още първите резултати показват по-добра спортна форма. След 6 месеца опити учените установяват, че постиженията на участниците значително са се подобрили благодарение на оптимално преразпределение на кръвта и подобрено снабдяване с кислород.

“За да се повишат резултатите на спортист аматьор с 5%, той трябва да тренира 3 месеца, а на атлет от световна величина са му нужни 2 години, за да стане само с 2% по-добър”, казва Хелмут Хофман, също експерт по спортните фризери. А в камерата всички кръвоносни съдове директно под кожата на практика се “затварят”, кръвта се изтегля оттам и тялото разполага с много повече от нея за оптималното снабдяване на работещите мускули.

Според учените загряването преди активно спортуване е направо контрапродуктивно. При температура на въздуха над 15 градуса по Целзий топлината удря двойно тялото на атлета: отвън и от собственото му “производство”. Само изпотяването не е достатъчно за охлаждане. Ако се направи обратното – къса сесия екстремен студ, процесът на затопляне започва по-късно. Така не само се пести енергия, но се повишават и спортните постижения.