Учени откриха още доказателства, които подкрепят твърдението, че делфините се обръщат един към друг по „име“, пише Би Би Си.

Морските бозайници използват уникални подсвриквания, за да се разпознаят. Нещо повече – екип от Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия открива, че когато животните чуят своя собствен „зов“, те отговарят на него.

„Делфините живеят в една триизмерна среда, недалеч от брега. Около тях няма специфични ориентири, а те трябва да стоят заедно като група – казва д-р Винсент Яник. – Тези животни живеят в среда, в която се нуждаят от ефикасна система, за да поддържат връзка.“

От доста време учените подозират, че делфините използват специфични подсвирквания – еквивалент на човешките имена. Това обаче е първият път, в който се проучва откликът на животните на техните собствени „имена“. 
Екипът вярва, че делфините действат като хората – когато чуят името си, те отговарят. Според д-р Яник това тяхно умение се е породило от необходимостта да стоят заедно в група в техния обширен подводен хабитат.

„Повечето от тях не се виждат, не могат да се подушат под водата – а това е особено важно чувство при бозайниците, с помощта на което се разпознават. Освен това нямат навика да стоят на едно място. Нямат гнезда или бърлоги, в които да се завърнат“, допълва д-р Яник.

Учените настояват, че наблюдават подобно поведение за първи път сред животните. Други изследвания обаче показват, че и някои видове папагали използват звуци, за да се разграничат в своята група.

Според д-р Яник проучването на подобно поведение би могло да внесе повече яснота и по въпроса как се е развила комуникацията у хората.