Разболяваш се в най-неподходящ момент и това е трагедия за всеки. Не може да отиде на важна среща, няма на кой да остави децата, работата..., а на всичко отгоре трябва и да се лекува.

Заглавието е подвеждащо.

Абсурд е да се избавим от простуда за 1 ден, пък и не бива. Защото има риск да понесем по-сериозни щети и да получим усложнения със сърцето или ставите.

Няма как да излъжем физиологията, дори и да прибегнем да най-мощните лекарства, обяснява д-р Евгения Тищенко, от клиниката по възстановителна медицина “Качеството на живота“.

След като попаднат в организма, вирусът и токсините, които той отделя, имат собствен цикъл. И той е 3-4 денонощия.

Ако човек вземе едно от най-мощните противовирусни лекарства – тамифлу, което ще убие грипа, отровите, които вирусът е „депозирал“ в тялото, остават. А тяхното изхвърляне от организма е по-тежко и от самия вирус. И отнема не по-малко т 3-4 дни.

Какво може да направим, за да подпомогнем организма да се справи по-лесно:

1. Да пием много течности, както и високи количества витамин С, който влияе на лимфоцитите – защитните елементи на кръвта.

2. От помощ е и глюкозата. Тя дава енергия на изтощения организъм.

3. Има няколко начина да намалим щетите от болестта.

Най-важно е да се действа бързо. Още в първите 2-3 часа след срещата с вируса, докато той атакува лигавиците. В този момент може да забавим размножаването му,  да намалим количеството вирусни частици и им да попречим да проникнат на дълбоко и да отделят своите отрови.

4. В този период е добре да промиваме активно носа с морска вода, да правим гаргара на гърлото със слабо солен воден разтвор, да пием имуностимуланти и адаптогени като китайски лимонник Schizandra chinensis, напрмер.