„С такова нетърпение чакахме лятото, така че през това време детето ни, то е на година и три, поне малко да укрепне. С настъпването на горещините обаче то отново се разболя. Температурата му се повиши, появи се хрема, има лека кашлица. Лекарят каза, че може да е от климатика, защото сега децата често настивали от преохлаждането в стаята. При тези температура навън, не е възможно в апартамента и в колата да не пускаме климатик. Какво да правим, за да избегнем риска“, пита майка.

Ето отговора и съветите на педиатъра, кардиолог д-р Екатерина Каредина.

Наистина е по-лесно да преживеете необичайни горещини с климатик. Но когато го използвате, трябва да запомните, че той не е толкова безопасен, особено за малки деца. Климатиците могат да причинят различни проблеми:

- алергии. Алергени като прах и пърхот от домашни любимци могат да се утаят и натрупат в системата на климатика и да навлязат във въздуха, когато уредът е включен. Освен това филтрите на климатика, ако не се сменят редовно, се превръщат в развъдник за бактерии и мухъл;

- преохлаждане (хипотермия) и респираторни инфекции;

- болки и схващане в мускулите.

Освен това при използване на климатика в стаята циркулира много сух въздух, който може да повлияе неблагоприятно на кожата, лигавиците и косата. Малък овлажнител за стая ще спаси ситуацията.

Как да предпазите детето си от преохлаждане

1. Трябва да се грижите и почиствате правилно климатика: сменете филтрите навреме и сменете охладителната течност. Това трябва да се направи от специалист, тъй като ако зареждането е неправилно, съществува риск от отравяне с фреон, изключително токсично съединение. Това се случва рядко и само, ако тръбата на климатика е повредена.

2. Родителите трябва да контролират температурата в стаята, където се намира детето: нагласете температура да е с 5-7 градуса по-ниска от тази, която е навън.

3. Потокът от хладен въздух трябва да бъде насочен не директно към вас, така че да не настъпи хипотермия.

Каква температура да поддържаме в детската стая през лятото

При децата и особено при кърмачетата терморегулацията все още не е установена, така че е по-добре да поддържате температурата в стаята в рамките на

- 22 градуса за новородени

-  20 градуса за по-големи деца.

- Температурната разлика не трябва да надвишава 5-7 градуса.

Новите родители