Палите ли цигара, когато детето ви е до вас? Според ново изследване пасивното пушене може да повиши трайно кръвното на децата. Особено ако майката е пушачка, съобщава сп. „Шпигел”.

До този извод стигат експерти от Университетската клиника в Хайделберг, Германия. При това високото кръвно на малчуганите може да се задържи чак докато пораснат. А то е един от рисковите фактори за инфаркт и инсулт.

За целите на изследването са прегледани 4000 деца на възраст 5 до 6 години. При една трета от тях бащите са пушачи, при 20,7% - майките, при 12 на сто – и двамата родители.

Децата, които са принудени да дишат вкъщи дима от цигарите на родителите си, се оказали с 21% по-висок риск да заболеят от високо кръвно налягане. По-страшно е, когато майките пушат – вероятно защото те го правят по-често вкъщи за разлика от бащите, които палят основно когато са на работа, предполагат учените.

Така наред с наднорменото тегло и високото кръвно на родителите, пасивното пушене е допълнителен риск за високо кръвно и при децата, пишат експертите в специализираното издание "Circulation" на Американската асоциация за сърдечни заболявания. То може да действа и само, без останалите фактори.

„Не оставяйте децата си да дишат цигарен дим, това може да има дълготрайни вредни последствия”, съветват хайделбергските лекари, ръководени от директора на Центъра за детска и младежка медицина Георг Хофман.