Колкото и странно да звучи, нещо толкова просто, като инфекция на пикочните пътища, може да увеличи за в бъдеще риска от депресия и аутизъм при нероденото дете. Това сочат данните на ново изследване, публикувано в JAMA Psychiatry и обхванало 1,8 млн. деца, родени в Швеция в периода 1973 – 2014 г.

Не за първи път психически проблеми (като депресия) и разстройства на невроразвитието (аутизъм) се свързват със състояния в утробата. В миналото учените откриха връзка между сезона на раждане (а, по-късно – и инфлуенца при майката) с шизофрения. По-късни изследвания обаче довеждат до смесени резултати в това отношение. Предишно проучване открива и връзки между конкретни инфекции (цитомегаловирус и херпес) и определени психиатрични проблеми.

Ефектът на по-често срещаните инфекции върху мозъка на нероденото дете (по думите на авторите на изследването) е все още непроучен феномен. Ето те са решили да се захванат именно с него. Екипът от Университета на Гьотеборг, Швеция проследява здравето на стотици хиляди шведи до 2014 г. По това време най-възрастният участник е бил на 41 години.

Абстрахирайки се от ефектите, които годината на раждане, възрастта на майката и нейното здраве и лайфстайл (пушене и диабет) имат като цяло, учените откриват 79 процента по-висок риск в развиването на аутизъм и 24 процента по-висок риск за депресия при онези хора, чийто майки са били приети за лечение на инфекция по време на бременността. Нещо повече – няма значение каква е била самата инфекция (сепсис, инфлуенца, пневмония, менингит или нещо дребно като инфекция на пикочните пътища).

Авторите обаче не откриват връзка между тези инфекции и развитието на биполярно разстройство или психози (например шизофрения).