Бременна! 7 първи неща, които да направите

08 април 2019 г., 12:11
2287

Shutterstock

Когато планирате бебе, се опитвате да предначертаете всичко: четете специализирана литература, ходите на консултации, съветвате се с опитни приятелки, с мама… А какво да правят момичетата, които забременеят неочаквано?

Ясно е, че все някога ще станете майка, но нямате конкретен план за действие в този случай и наред с новината, сте объркани от паника, удивление, недоумение…

Специалисти дават прости инструкции, които да ви балансират и мобилизират на първо време:

1. Уверете се, че наистина сте бременна

С тест за бременност е най-лесно да опровергаете всички съмнения. И все пак, неговата точност е около 95-99%, затова, за всеки случай, може да го повторите. Има няколко типа тестове: ленти, таблетки, мастилено-струйни, електронни и разликата между тях е само в начина на провеждане.

Докато чакате резултата, опитайте да прецените дали сте забелязали нещо странно през последните седмици: бременността невинаги започва със сутрешно гадене и промени в настроението – може би сте изпитвали неочаквано отвращение към любимите храни или обратно – невероятно силно изострен апетит към дадена храна.

Обърнете внимание дали втората чертичка на теста е достатъчно контрастна – ако е така, значи тестът е положителен. Ако е по-слабо видима може би просто нивото на хормона на бременността - гонадотропин все още не е достатъчно високо. Може да повторите теста след 3-4 дни, за да се убедите дали втората чертичка е станала по-ярка.

2. Спомнете си датата на последната менструация

Фактът е потвърден и тогава е време да си припомните точната дата на последната менструация. Ясно е, че невинаги можете да бъдете абсолютно сигурни в това, защото често пъти дните на последния цикъл не са точно фиксирани – или сте забравили да си ги запишете, или е започнал по-рано/по-късно или има някаква друга причина, макар вече да има много удобни програми за смартфон за контролиране на цикъла.

Обикновено настава едно чудене около тази дата, но тя е важна, за да се фиксира срокът на бременността - има „акушерски срок“, който отчита първия ден на последната менструация и отброява 40 седмици, и ембрионален, който отчита моментът на овулацията и затова е две седмици по-кратък от акушерския.

3. Спомнете си какво сте приемали в последно време

Узнавайки, че са бременни, много жени се притесняват, защото неотдавна са пили алкохол или медицински препарати. Няма място за паника - не е задължително това да е нанесло вреда на плода – само отделни видове лекарства и болести могат доказано да бъдат повод за прекратяване на бременността. Обсъдете всички подробности с лекар, за да прецени рисковете.

4. Посетете гинеколог

Обърнете се към лекар веднага, щом установите бременността – в някои случаи дори една седмица отсрочка може да бъде рискована.

Най-напред трябва да се изключи извънматочна бременност. Подробно наблюдение с всички възможни изследвания може да се назначи веднага, след като месечният цикъл е закъснял. А след две-три седмици може да се чуе сърцебиението на плода.

Важно е да намерите лекар, на който да се доверите да ви наблюдава през бременността, за да ви бъде спокойно, че сте в добри ръце през 9-те месеца.

Продължава на страницата на Новите родители

Коментари