Няколко дни след като спечелиха 2 сребърни медала от Международната Менделеевска олимпиада, тазгодишния ни национален отбор по химия ни представи и на Международната олимпиада (МОХ/ IChO). 52-ото издание на Международната олимпиада по химия, която също се проведе онлайн с теоретичен изпит (25 юли 2020 г.), носи наименованието “IChO 2020 Remote Theory”. Участваха 235 ученици от 60 държави от цял свят (както и 8 страни наблюдетлки), които са успели да подготвят своите състезатели въпреки удсложнените условия.

Провеждането беше съобразено с повечето часови зони по света (12-5 PM), но водещо беше истанбулското време (Турският мегаполис трябваше да бъде домакин на тазгодишната МОХ). А по-рано днес, 30 юли, се излъчи на живо и “церемонията” по награждаването. Извънредната обстановка не попречи на българските химици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 4 медала - 1 сребърен и 2 бронзови! Ето и състава на отбора, който спечели следните отличия:

● Дамян Стоянов Францов, 12 клас, СМГ - сребърен медал

● Георги Нелиянов Недялков, 11 клас, СМГ - бронзов медал

● Теодор Свиленов Маслянков, 11 клас, СМГ - бронзов медал

● Павел Атанасов Николов, 10 клас, МГ Пловдив - бронзов медал

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”. Участие и в предишни издания на МОХ е взимал възпитаникът на Софийската математическа гимназия Дамян Францов, който през 2019 г. взе бронзов медал от 51-ата Олимпиада. Домакин на 53-ата International Chemistry Olympiad 2021 ще бъде Япония.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. България е домакин на МОХ през 1982 г., когато тя се провежда в Бургас.