Бира или кафе: Кое ни прави по-продуктивни?
Често се казва, че кафето увеличава продуктивността, а алкохолът забавя мисленето, но дали винаги е вярно? Алкохолът, както и кофеинът, когато се консумират в умерени количества, имат предимства, от които можем да се възползваме, стига да сме наясно кога и как.
Тази любопитна инфографика демонстрира ефектите на кафето и бирата върху мозъка:
Кората на главния мозък (церебрален кортекс) контролира съзнателната мисъл, езика и общуването. Когато алкохолът достигне мозъчната кора, вие губите концентрация, но това освобождава мозъка от обичайните мисли, с които е ангажиран.
Когато съдържанието на алкохол в кръвта достигне 0,7 промила (най-често след около 2 питиета) ставате по-креативни.
Бирата ни кара по-малко да се безпокоим за непосредствено заобикалящия ни свят, което освобождава мозъка да прави по-дълбоки връзки и съответно да ражда страхотни идеи.
Когато невротрансмитерът аденозин се свърже със съответния рецептор за него, започваме да ни наляга сънливост.
Когато обаче в организма постъпи кофеин, същият рецептор се свързва с него, вместо с аденозина.
Което означава, че след 5 минути получавате повече енергия и по-добра способност за концентрация.
Минусът на бирата е, че намалява концентрацията и отслабва паметта.
Минусът на кафето е, че дори малките дози от него ни карат да привикнем и организмът се нуждае от по-големи количества, за да получи същия стимул.
Бирата е подходящият избор, когато търсите първоначална идея.
Кафето е добро, когато вече имате идея и трябва да се захванете с по-тежката работа по изпълнението й.
Но ако изпиете прекалено големи количества, губите ползите и от двете.
Затова: всичко с мярка.
Източник: justsomething.co