Бира или кафе: Кое ни прави по-продуктивни?

29 септември 2018 г., 20:30
2823

Shutterstock

Често се казва, че кафето увеличава продуктивността, а алкохолът забавя мисленето, но дали винаги е вярно? Алкохолът, както и кофеинът, когато се консумират в умерени количества, имат предимства, от които можем да се възползваме, стига да сме наясно кога и как.

Тази любопитна инфографика демонстрира ефектите на кафето и бирата върху мозъка:

Кората на главния мозък (церебрален кортекс) контролира съзнателната мисъл, езика и общуването. Когато алкохолът достигне мозъчната кора, вие губите концентрация, но това освобождава мозъка от обичайните мисли, с които е ангажиран.

Когато съдържанието на алкохол в кръвта достигне 0,7 промила (най-често след около 2 питиета) ставате по-креативни.

Бирата ни кара по-малко да се безпокоим за непосредствено заобикалящия ни свят, което освобождава мозъка да прави по-дълбоки връзки и съответно да ражда страхотни идеи.

Когато невротрансмитерът аденозин се свърже със съответния рецептор за него, започваме да ни наляга сънливост.

Когато обаче в организма постъпи кофеин, същият рецептор се свързва с него, вместо с аденозина.

Което означава, че след 5 минути получавате повече енергия и по-добра способност за концентрация.

Минусът на бирата е, че намалява концентрацията и отслабва паметта.

Минусът на кафето е, че дори малките дози от него ни карат да привикнем и организмът се нуждае от по-големи количества, за да получи същия стимул.

Бирата е подходящият избор, когато търсите първоначална идея.

Кафето е добро, когато вече имате идея и трябва да се захванете с по-тежката работа по изпълнението й.

Но ако изпиете прекалено големи количества, губите ползите и от двете.
Затова: всичко с мярка.

Източник: justsomething.co

Ключови думи:
Коментари