Candida auris спокойно може да се нарече първата смъртоносна гъбичка. Нейните щамове са способно да предизвикат инфекция с висок процент на смъртност (до 60 процента от заразените пациенти). Лошата новина е, че всички налични на пазара антибиотици и противогъбични средства са напълно безпомощни срещу нея, съобщава Science Times.

Американските учени и лекари се опасяват, че C. auris масово се разпространява по целия свят. От откриването й през 2008 г. досега са докладвани многобройни случай на инфекция с C. auris в Пакистан, Кувейт, Венецуела, Колумбия и Великобритания.

От юни 2016 г. пък почти три дузини души в САЩ са диагностицирани с тази гъбична инфекция.

Какво представлява?

C. auris са вид дрожди, които имат способността да навлязат в кръвния поток и оттук – да се разпространят в целия ни организъм. Вследствие на това предизвикват сериозни инфекции. Учените си обясняват високото ниво на смъртност при C. auris именно с тази нейна необичайна инвазивност, нехарактерна за другите патогенни дрожди.

C. auris се разпространява основно в болничните заведения чрез местното медицинско оборудване. Тя не реагира въобще на често използваните противогъбични лекарства, което я прави трудна за лечение и на практика – супер устойчива.

На този етап само един медикамент, наречен SCY-078, успява да намали скоростта на растеж на щамовете. Учените се надяват, че то може да бъде основата за изграждането на бъдеща терапия.

Проучването е публикувано в сп. Antimicrobial Agents and Chemotherapy.