Храненето на майката през бременността е важно и за здравината на зъбите на бебето, което е още в утробата ѝ. Така че грижите за зъбите започват много преди появата на мъника на бял свят и преди първите да пробият венеца.
Вторият важен етап е свързан с хигиената на устата на новороденото след всяко хранене и особено вечер преди нощния сън. Това предпазва от развитие на гъбички.

Попитахме проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина, кои са основните грижи и какви грешки не бива да допускат родителите при хранене на бебето, за да има здрави зъби един ден, когато те се появят.

Ето конспектът ѝ от съвети за този първи етап:

"Още по време на бременността бъдещата майка трябва да си осигури достатъчно белтъчна храна – повече мляко, млечни храни и сирене. С това ще гарантира правилното изграждане на зъбните структури на бъдещето дете.

Хигиената на устата на новороденото е не по-малко важна от тази на тялото. В този период тя налага редовно почистване на устата.
Известно е, че кърмачето може да развие млечница – гъбички, които затрудняват храненето.
Гъбичките се поселват в устата още при раждането.

Предпоставка за развитието им обаче е задържането на мляко в устата след кърмене. Майчина кърма се разгражда до киселини, а те са идеална среда за развитието им", обясни проф. Пенева.

Продължава на страницата на Новите родители