Атомната електроцентрала „Чернобил“ и съоръженията в зоната за отцепване останаха без електричество, съобщиха от украинската държавна енергийна компания.

Руските сили атакуваха и превзеха след тежки боеве вече нефункциониращия АЕЦ още на първия ден от инвазията си (24 февруари). Персоналът – близо 210 души – са взети заложници. Сега, когато атомната електроцентрала е без електричество, приблизително 20 000 единици отработено ядрено гориво в охладителните резервоари вече не се охлажда.

Украинските власти предупредиха, че това може да увеличи шанса от изпарение и отделяне на ядрен материал и да облъчи с опасни дози персонала на Чернобил. Някои ядрени експерти обаче смятат, че отработените горивни пръти са вече на 22 години и са много по-студени отпреди. Ето защо подобно нещо е малко вероятно да се случи.

„Отработените горивни пръти са най-малко на 22 години. Те отделят съвсем малко топлина – казва Марк Нелсън, управляващ директор на Фонда за радиационна енергия, който съветва компании и организации с нестопанска цел относно ядрената енергия, в Twitter. – Топлината им е толкова ниска, че експертите, с които разговарях, очакват водата да се нагорещи до такава степен, че да пресуши басейна, след седмици или дори месеци. Дори и тогава естествената циркулация на въздуха би следвало да е достатъчна.“

Дмитро Кулеба, министърът на външните работи на Украйна, заяви, че резервните дизелови генератори разполагат с 48-часов капацитет. Той призова огънят да бъде прекратен, за да може да се възстанови електрозахранването.

Що се отнася до системите за наблюдение на ядрения материал в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил, те спряха да предават данни на ядрения надзорен орган на ООН на 8-и март. Посредством тези системи Международната агенция за атомна енергия на ООН (МААЕ) следи ядрения материал и гарантира, че няма да попадне в грешни ръце. Сега местоположението му е неизвестно. MAEE допълни, че въпреки че персоналът на АЕЦ „Чернобил“ има „достъп до храна, вода и лекарства в ограничена степен“, уви, ситуацията за него се влошава.

Украинският ядрен регулатор допълни, че осем от петнадесетте функциониращи ядрени реактора на стрената все още функционират (включително два в завода в Запорожка, който е завзет от руските сили миналата седмица. Работниците в завода в Запорожко, който се запали за кратко след обстрела при превземането му, работят на смени.

За момента нивата на радиацията както в Чернобил, така и в Запорожие са нормални.

Източник: Science Alert