90 дневна диета:  Една от най-популярните диети в интернет пространството, особено сред дамите. Диетата отчасти е базирана на принципа на разделното хранене, пише Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене. Разделя се на четири дневни цикъла, през които се препоръчва да се храните както следва:

Ден 1: белтъчини (протеин) – месо и млечни продукти, яйца, риба, зеленчуци.

Ден 2: сложни въглехидрати – бобови растения, зърнени храни и кореноплодни растения и зеленчуци.

Ден 3: прости въглехидрати – разрешени са сладкиши, торти и други без добавяне на мляко и яйца, а за вечеря – сладкиши, като торти, сладолед, шоколад.

Ден 4: витамини – е само плодове, ядки и семена, ако желаете може да ги съчетаете със зеленчуци.

На всеки 29 дни има ден за разтоварване (за 90 дни, има общо 3 такива). В тези дни не се разрешава да се яде, консумира се само чиста негазирана вода. След деня за разтоварване трябва да следва витаминен ден и после протеинов.

Съществуват и допълнителни правила като това, че може да се храните само между 12 и 20 часа, закуската трябва да се състои само от плодове, основното хранене е на обяд, а вечерята трябва да е 2 пъти по-малко количество от обяда и др.

Защо 90-дневната диета е толкова популярна?

Диетата започва с обещание, че ще свалите между 15 и 25 килограма за 90 дни като в нея няма почти никакви ограничения. Можете да хапвате всичко което пожелаете, включително сладкиши, торти, шоколад, пица и др., но само в определени дни и часове.

Друга причина тя да е толкова популярна е, че се рекламира от хората, а не от компания, която се опитва да продаде продукт.

При започването и бързо се наблюдава спад в килограмите и ентусиазирани от бързия резултат, хората споделят колко са свалили, и по този начин мотивират други да направят същото. Но истинският ефект, който вярвам, че всеки търси, не е само в свалените килограми, а и в начина, по който изглеждаме.

Чували ли сте израза, че килограмите и това, което показва кантарът не са най-важното, а как изглеждаме в огледалото, и най-вече как се чувстваме в собствената си кожа?

Всеки споделя за "постигнатото", но колко са хората, които споделят и за другата страна на монетата – негативите от подобна диета?

Всъщност има научни проучвания, които са изчислили това съотношение и то е 98:2. (процент споделили резултатите си, повлияни от положителната емоция, срещу процент споделили резултатите си, след като са изпитали негативното от дадено събитие, съчетано с нотка на срам или притеснение относно това, как ще изглеждат в очите на други).

След приключване на популярната диета, никой не споделя публично как се чувства, защото често не само тялото се "сдобива" с целулит и/или стрии, но понякога се връщат и голяма част от килограмите или дори всичките.

Оказва се, че голям брой от хората, стигнали късен етап или завършили 90-дневната диета, се чувстват излъгани от това, че никой не споделя негативите от нея, а само положителното.

Аз обаче често получавам такива съобщения, ето едно от тях: "Започнах 90-дневната диета, свалих 23 килограма. При мен стриите са много, а преди нямах никакви, нещо което мисля, че можех да избегна със здравословно хранене. Имам стрии по корема, дупето, гърдите, ръцете…всичко. Срам ме е да се съблека."