В наши дни владеенето на чужд език е ключов фактор за успех в почти всяка икономическа и обществена сфера. Към момента един на всеки пет човека в света може да си служи с английски език за комуникация при пътуване в чужбина, както и за намиране на работа в различна езикова среда. Нараства интересът и към изучаването на други езици - все по-популярни стават испанският, френският и китайският.

„Днес наблюдаваме истински ренесанс в езиковото обучение по света и съм убеден, че в близко бъдеще английският ще се превърне в универсален език, който ще свързва всички хора по света. А броят на знаещите повече от два езика ще се увеличи значително“ - споделя Иван Манев, основател на българската платформа за езиково обучение в движение Worddio. Тя е сред най-бързо развиващите се такива мобилни приложения в света, към момента е инсталирана от жители на всички държави, а общият брой инсталации достига 41 248.

Манев и екипът му създават Worddio преди година и половина, защото учейки чужди езици той сам установява липсата на приложение, чрез което да може да учи думи в движение в аудио формат. Нарастващата популярност на стартиращия проект показва, че и други хора са търсили подобна функционалност. За да улесни обучаващите се, екипът на Worddio публикува списък с полезни съвети, които правят обучението по чужди езици по-лесно и ефективно.

Мисловни карти

Mind Maps или „мисловни карти“ е метод, който през последните години доказа своята ефективност при ученето на чужди езици и друг тип обучение. Основният му плюс е, че  чрез него се стимулират и ангажират и двете мозъчни полукълба. С други думи мисловните карти помагат за структуриране и обработване на информация, като в същото време стимулират креативността. Ако искате например да запомните множеството значения на даден английски термин, вземете лист и цветни моливи. В средата на листа изпишете думата, след което нарисувайте в различни цветове разклоненията, свързани с различните й значения.

Слухова памет

Всеки човек притежава повече от един тип памет - визуална, асоциативна, механична или слухова. Най-лесно се научава чужд език, когато развиваме своята слухова памет. Добра идея е например да слушаме музика от страната, чийто език искаме да усвоим. Това ще ни помогне по-бързо да се потопим в чуждоезиковата среда и да проговорим езика.

Използвайте езика в ежедневието си

Превръщането на ученето в постоянен навик е сигурен начин да доведете целта си до успешен финал. Можете например да използвате езика, който изучавате в собствения си дом, да промените езика на вашия телефон или браузър, да потърсите носители на езика около вас или онлайн, с които да комуникирате често и по всякакви поводи. Колкото повече използвате езика, който изучавате, в ежедневието си, толкова повече съзнанието ви ще го намира за нещо полезно, за което си струва да мисли денонощно.