Повечето жени знаят за това, че класическите признаци на менопаузата са горещите вълни, нощното изпотяване, промени в настроението и намалено либидо. Ето някои други, не толкова обичайни симптоми на климакса, според medikforum.ru.

Промени при кожата и косата. По време на менопаузата повечето жени се оплакват от изтъняване на косата и сухота на кожата на глававата, което се обяснява с намалените нива на естроген и прогестерон. Също така намаления приток на кръв към кожата предизвиква повишена загуба на вода от нея, затова (понякога) косми започват да растат под устните, под брадата и по бузите.

Болки в мускулите и ставите. Един от най-разпространените симптоми на менопаузата са отекли и болезнени стави. Обикновено тази болка се засилва сутрин и в медицината се нарича артрит на менопаузата. Състоянието обхваща гърба, бедрата и колената. Макар да се знае, че естрогенът играе съществена роля за здравината на костите, точният механизъм на тази болка не е открит.

Аритмия. Ускорено сърцебиене, при което съкращението на сърцето превишава 200 удара в минута, също е симптом на менопаузата. То се обяснява с тежките хормонални изменения и у много жени се наблюдава по време или след горещите вълни.

Главоболие. Ако страдате от главоболие на хормонална основа, то по време на менопаузата ви очаква подобрение на състоянието. Но при някои жени подобен род болки в главата се усложняват след климакса, което отново е свързано с рязкото спадане на нивата на естроген.

Безсъние. По време на менопауза яичниците постепенно намаляват производството на естроген и прогестерон, които освен всичко друго, предизвикват сънливост у жената. Следователно, менопаузата може да стане причина за безсъние. Освен това горещите вълни предизвикват потене и промяна в телесната температура, което пречи да заспите.

Увеличаване на теглото. Да, менопаузата може да ви доведе и до това, като килограмите най-често се трупат в областта на талията. Освен намаляването на естроген, загубата на мускулна маса и такива фактори от начина на живот като лоша диета и липса на физически натоварвания – всичко това са причини за появата на излишни килограми.

Изпускане. Отново намаляването на нивата на естроген са виновни в случая, защото отстлабват мускулите на таза. Което предизвиква проблеми при контролирането работата на пикочния мехур, а това става причина за изпускане.

Източник: Новите родители