Знаете ли, че през първата година от живота детският мозък удвоява размера си? Или пък, че до навършване на една година бебетата тпочиват единствено, когато спят?
И още нещо – образователните DVD не носят никаква полза и не могат на нищо да научат детето,
пише kayrosblog.ru.
За всичко това са отговорни различни особености на мозъка и възприятията на бебоците.

Всички бебета се раждат... твърде рано

Биолози потвърждават, че, ако размерите на женския таз не са така ограничени, бебето би останало в утробата по-дълго, за да има възможност да се развива по-дълго.
Но тъй като женският таз е относително тесен, детето в утробата на майката има „програма“, която нарежда бременността да завърши за 39-40 седмици. И бебето излиза на бял свят, въпреки, че в този момент мозъкът му е стигнал едва една четвърт от своето развитие.

Това дава основание на някои експерти да твърдят, че първите 3 месеца от живота на новороденото са нещо като „четвърти триместър“ на бременността, когато мозъкът претърпява особено бързо развитие.
В този период се развиват най-вече социалните навици – например съзнателна усмивка, която грейва на лицето на новороденото, на 10-14 седмица.

Бърз растеж

След раждане мозъкът на бебето се развива с невероятна скорост. И в течение на първата година той достига до 60 процента от размера на този при възрастните хора.

Вижте още на страниците на Новите родители.