„Малката я болят ушите – да отлагаме ли пътуването до морето?“ Сложете си ръката на сърцето и признайте, че сте задавали ако не този, то подобни и много други медицински въпроси в онлайн общности. Всички понякога се консултират с други като тях и е нормално - част от съпричастността и социализирането, а и може да помогне. Но понякога и при това - по-често, е рисковано.

Наистина, в мрежата човек може да се натъкне на много полезна информация. Там опитни майки ще ви кажат как най-лесно да се запишете при специалист, къде можете да получите отстъпка за изследванията, какви специфични болести се срещат при различни групи деца… Понякога от полза е дори само да откриете подкрепа и успокоение от коментарите им, например често срещаното: „Всички деца боледуват, няма страшно, дано по-добре се оправя“.

Но има въпроси, които е по-добре да не решаваме онлайн – в кои случаи да не се допитваме за медицински съвети в интернет?

Поставяне на диагноза

„Каква е разликата между обрива от варицела, копривна треска и хранителен обрив?“, „О, това на снимката ви са пъпки от варицела – вие сте заразни!“ Докато лекарят изследва детето изчерпателно и прави всички нужни тестове, майки от любимата ви общност просто виждат снимката, прочитат симптомите, които сте описали, и декларират: възпалено гърло, скарлатина, задна хрема…

Особено е опасно, ако съветниците гарантират, че всичко е наред и няма нужда от паника - лекарят може да има съвсем различно мнение. И в някои случаи забавянето усложнява хода на заболяването.

Препоръки за лечение

За това има лекари и фармацевти. Дори ако детето на човека, който ви съветва, да има същата мокра кашлица като тази на вашето, сиропът, предписан на нейното дете, може би няма да помогне във вашия случай - не трябва да копирате метода на лечение. Специалистът взема предвид много фактори: възрастови и здравни характеристики, история и комбинация от лекарството с всички други, които то, евентуално, приема паралелно.

Бабини методи на лечение

Това е главоболие на всички лекари. Загряващ компрес с камфор, торта от мед и брашно, сок от настърган лук в носа - повечето от методите на баба ви не издържат на никаква критика. И даже тези, които педиатрите одобряват, не бива да прилагате без предварителна консултация, например, затопляне и изплакване на носа.

Контакти със специалисти

Неизвестна вам майка твърди, че еди кой си от еди си коя клиника е истински Бог? Само че критериите за оценка на лекарите са различни за всеки, и този, който една майка харесва, може абсолютно да не допадне на вас. Освен това, никога не можете да сте сигурни, че това не е скрита реклама.

Ако сте прочели много мнения за един специалист и всички са добри, тогава отидете в клиниката и да проучите на място информацията. Трябва да бъдете особено внимателни при специалистите по алтернативна медицина, които приемат изключително у дома.

Закупуване на лекарства

Само и единствено от аптеката! Дори ако във форума ви го предлагат два пъти по-евтино, защото "липсва едно хапче". Анонимната майка не може да гарантира срока на годност, условията на съхранение или дори автентичност на лекарството. Струва ли си рискът?

Източник: Новите родители