5 признака, че задържате течности в организма

10 юли 2018 г., 09:36
1466

Shutterstock

Човешкото тяло съдържа голямо количество вода. Този елемент играе важна роля за поддържане на баланса в организма. Въпреки това, понякога тялото може да поеме твърде много вода, което да окаже негативно влияние върху здравето и външния вид. Поради тази причина ви представяме 5 признаците за задържане на течности в организма и начините за справяне с тях.

1. Подути крака и глезени

Причини и симптоми: Седите на бюрото по цял ден? Или вашата работа изисква да стоите прави в продължение на часове? Правите ли някои от тези неща, без да се движите много? Това може да доведе до подуването на краката и глезените. Има голяма вероятност да изпитвате болка и чувство на тежест в краката? Тези симптоми могат да се влошат, ако вашият аутфит е допълнен с чифт високи обувки.

Как да се справите с това: Повдигайте краката леко, докато лежите. Правете почивки и се разхождайте от време на време. Носете удобни обувки.

2. Подут корем

Причини и симптоми: Месечният цикъл наближава? Използвате противозачатъчни, които съдържат хормони? Или сте подложени на емоционално-заместителна терапия? Всяка една от тези причини може да доведе до подуване на корема.

Как да се справите с това: Ако имате предменструален синдром, той трябва да изчезне в рамките на няколко дни. В случай, че подуването е свързано с прием на лекарства, най-добре да се консултирате с лекар. Много е важно да направите това, ако състоянието е придружено от болка и други неприятни симптоми.

3. Подут корем и крака

Причини и симптоми: Задъхвате се твърде лесно? Често изпитвате чувство на слабост и замаяност? Смятате, че страдате от недостиг на въздух у повишена сърдечна честота? Ако забелязвате някои от тези симптоми, веднага се консултирайте с лекар. Те, комбинирани с подут корем и крака, могат да индикират сърдечни проблеми.

Как да се справите с това: Консултирайте се с вашия лекар и следвайте инструкциите, които получавате от него. Редовно проверявайте вашето здраве и намалете приема на сол и солени храни.

4. Подуто лице (особено в областта на очите)

Причини и симптоми: Какво съдържа вашата вечеря? Дали това не са солени закуски или такива от заведения за бързо хранене и консерви? Ако вашият отговор е положителен, нищо чудно, че се събуждате с подуто лице.

Как да се справите с това: Подуването на лицето намалява с течение на времето. За да предотвратите подобно състояние, ограничете количеството сол и консерванти във вашата ежедневна диета.

5. Подуване и болки в краката

Причини и симптоми: Вените на краката изглеждат по-големи? Цветът на кожата е променен? Имате обрив? Това може да означава, че страдате от венозни проблеми. По някаква причина вашите вени не работят по начина, по който трябва или вероятно имате кръвен съсирек.

Как да се справите с това: Консултирайте се с лекар. Може да се наложи да започнете прием на лекарства и дори да се подложите на операция. Спазвайте предписанията и позволете на краката да почиват достатъчно дълго. Носенето на чифт висококачествени компресионни чорапи също може да бъде от полза.

Други често срещани симптоми, които могат да доведат до задържане на течности в организма:

- бременност;
- странични ефекти от прием на лекарства;
- заболяване на белите дробове и други органи, включително рак;
- пътуване по въздух;
- недохранване;
- Не забравяйте, че задържането на течности в организма се счита за опасно само ако се появява без определена причина или се комбинира с други симптоми като болка, обрив и треска

Общи правила за справяне с това състояние:

- Поддържайте здравословна диета и намалете приема на солени храни. Не забравяйте да добавите ядки, банани, авокадо, цитрусови плодове и зелени зеленчуци към вашето ежедневно меню.
- Повдигайте краката след дълъг работен ден.
- Консултирайте се с лекар, ако задържането на течности на изглежда нормално и се комбинира с други симптоми (болка, обрив и т.н.)
- Редовно приемайте лекарства (предписани предварително) и следвайте указанията на медицинското лице.
- Помислете за употребата на специални компресионни чорапи, но се консултирайте с лекар, преди да закупите чифт от тях.

Източник: framar.bg

Ключови думи:
Коментари