Човешките очи – толкова фина и сложна система в човешкото тяло, еволюирала до съвършенство в разстояние на векове, е един от най-важните органи - 80% от сетивната информация за човека се осигурява само от зрението.

Жалкото е, че то може лесно да се влоши по много причини, например, ако има наследствено заболяване, затова и профилактиката при офталмолог е задължителна още от ранна възраст. Но понякога самите ние провокираме нарушения, без да осъзнаваме и ето 5 най-популярни причини за това – обърнете им внимание:

Игнорирате слънцезащитните очила

Активното слънце е способно да нанесе непоправима вреда на очите през цялата година, а в летния период особено – погрижете се да имате качествени слънцезащитни очила през всеки сезон не само, защото е стилен моден аксесоар, а за да ви защитава. Правилният избор е да прочетете свойствата на продукта в инструкциите, да не купувате евтини модели и колкото и да ви се вижда висока цената, да инвестирате в качествени очила.

Често търкате очите си

Случва се очите да ви сърбят нетърпимо, защото, например, работите на компютър и ви дразни сухотата им вследствие на дългото взиране в екрана. Започвате да ги разтривате трескаво, но заедно с това ги инфектирате, а инфекцията води до различни неприятни заболявания като конюнктивит например.

Механичното въздействие на окото води до изкривяване на роговицата - придобива неестествена форма, което също е трудно да се коригира. Затова докосвайте възможно най-рядко очите си и попитайте очния лекар какви капки да използвате, ако е необходимо вземете специални капки, за да измиете очите, ако е необходимо.

Продължава на страницата на Новите родители