Петдневна диета със силно ограничени калории удължава живота, като засилва имунната система, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, съобщава британският в. "Дейли телеграф".

Диетата е разработена от специалисти от университета на Южна Калифорния. Тя ограничава калориите до една трета от нормалното и набляга на зеленчуковите супи и чая от лайка. Добре е някои хора да я спазват всеки месец, но за други е достатъчно веднъж на три месеца или на половин година. Определяща е обиколката на талията и здравословното състояние.

Същият екип от учени миналата година откри, че гладуването регенерира имунната система и е много полезно за здравето в дългосрочен план. Тъй като за много хора обаче то не е препоръчително, учените са създали диета, която има същия ефект.

"Лично аз пробвах и двете и имитиращата диета е много по-лесна за спазване, а и много безопасна", казва ръководителят на екипа, проф. Валтер Лонго.

През първия ден на диетата са разрешени 1090 калории - 10% протеини, 56% мазнини и 34% въглехидрати. От втория до петия ден калориите намаляват до 725 - 9% протеини, 44% мазнини и 47% въглехидрати.

При изпитанията на диетата с хора биомаркерите за остаряване, диабет, рак и сърдечносъдови заболявания намалели до три месеца, допълва БТА. Телесните им тлъстини също са намалели. Участниците са се хранели нормално 25 дена от месеца, независимо дали хранителните им навици са били добри или лоши.

При изпитанията с мишки диетата е повишила броя на регенеративните стволови клетки в органите им, включително и в мозъка. Там се увеличили новите неврони, допринасящи за по-добра памет и учене. При мишките на средна възраст диетата намалила случаите на рак, възпаленията, забавила загубата на костна маса, подобрила когнитивните способности, засилила имунната система.

Според учените ефектът от диетата се дължи на факта, че намалява хормон, който допринася за растежа и склонността към рак. Тя препрограмира тялото да старее по-бавно.