15 научни факта за любовта

13 февруари 2018 г., 14:40
1773

Shutterstock

Всичко, което ни е нужно, е любов, казват мъдрите хора...

Когато обичаме, самочувствието ни се повишава, усещаме прилив на сили, а сърцето - органът, който асоциираме с любовта, получава заряд от здраве.

Как става това?

Времето, прекарано с любимия човек, понижава кръвното налягане

Този факт е потвърден и с изследване, което установило, че когато сте до любимия човек, кръвното ви налягане е по-ниско, отколкото ако сте до непознат. Според учените причината за този ефект е, че когато сте заедно с обекта на вашите чувства, вие по-малко говорите и получавате такава емоционална поддръжка, каквато може да ви даде само човек, който добре ви познава.

Любовта е като да се гледаш в огледалото

Изглежда, всички ние имаме нещо общо с Нарцис – митичният младеж, който се влюбил в собственото си отражение. Учени от университета на Ливърпул скоро са стигнали до заключение, че мозъците ни са благоразположени към лица, които са ни познати. Изследователският екип е накарал повече от 200 участници да разгледат определен брой електронни снимки на човешки лица. Те установили, че хората предпочитат черти, които са им най-познати – независимо дали това са черти от техните собствени лица или на членове на семейството. Това може да обясни често срещания “феномен” на двойки, които си приличат, като че ли са роднини.

Страници

Ключови думи:
Коментари