Науката е неразделна част от живота. Тя обяснява абсолютно всичко - от това защо хлябът се повдига при печене до това защо имате нужда от гориво, за да карате колата си. В своята книга „Атомите под дъските на пода" писателят Крис Уудфорд тълкува ежедневието ни от научна гледна точка. Той дава отговори на въпроси, като „Колко хора е необходимо да се съберат заедно, за да стоплят една къща?"( Много, но не толкова, колкото си мислите). Ето 13 неща, които ще научите за света през неговите очи:

Gallery
1. На теория електрическата дрелка може да запали къщата ви

Електрическите дрелки генерират топлина заради триенето. Моторът, свредлото и тялото - всички те са топли. Необходими са около 2000 джаула енергия, за да се затопли килограм дърво с един градус. Ако приемем, че една бормашина използва 750 вата електроенергия, това създава 750 джаула енергия, ще отнеме само четири минути да се запали дървена стена при температура от 20 градуса по Целзий  в стаята.

Guliver / iStock

Gallery
2. Лепящите се листчета се махат лесно, защото лепилото им е разпределено неравномерно

Лепящите се листчета имат лепило, което се разполага по цялата повърхност на дребни капчици. Когато залепвате листчето на дъската, само някои от тези капчици (микро-капсули)  докосват повърхността. Така може да го отлепите лесно, а когато решите да го залепите на друго място, то се прилепя с помощта на неизползваната част от лепилото. В крайна сметка всички капсули от лепилото се износват или се запушват с мръсотия и бележката не прилепва повече.

Guliver / iStock

Gallery
3. Дъвката е дъвчаща, защото е направена от гума

Ранните дъвки имат своята еластична структура, защото са направени от чикле, натурален вид каучук. В момента дъвките се правят от синтетичен каучук, като стирен бутадиен (също използван в автомобилните гуми) или поливинилацетат (също използван в лепило „Elmer“), за да имитират ефекта на чикле.

Guliver / iStock

Gallery
4. Офис сградите стават малко по-високи през нощта

След като всички служители се приберат в къщи, високите офис сгради стават малко по-високи. 396 метров небостъргач се свива с около 1.5 милиметра под теглото на 50 000 души (aко приемем, че всеки от тях е със средното за хората тегло).

Guliver / iStock

Gallery
5. Тухличките на Lego могат да поддържат 349 килограма

Тухличките Lego могат да поддържат четири до пет пъти теглото на човек, без да се деформират. Те са достатъчно силни, за да поддържат кула от 375 000 елемента.

Guliver / iStock

Gallery
6. Полирането на обувки е като запълването на асфалтовите дупки

Обикновената кожа не грабва окото, защото е покрита с мънички охлузвания и драскотини. Когато полирате кожени обувки, вие ги намазвате с фин слой восък. Попълването на тези дупки прилича на процеса на запълване на асфалтовите дупки. Тъй като след това повърхността става по-гладка, светлинните лъчи, отразени в нея, се отскачат към окото по-често и карат обувката да изглежда по-лъскава.

Guliver / iStock

Gallery
7. Може да отоплявате къщата си само със 70 души

Хората отделят топлина от тялото си - всеки, който е бил в малка препълнена стаичка, го знае. А наясно ли сте с това колко души са необходими, за да стоплят дома ви само с телесната си топлина през зимата? Около 70 в движение или 140 неподвижни, като се има предвид, че тялото излъчва 100-200 вата топлина.


Guliver / iStock

Gallery
8. Плътността обяснява защо студената вода се усеща по-студена от въздух със същата температура

Тъй като водата е по-плътна от въздуха, тялото губи топлина 25 пъти по-бързо, докато е в нея. Плътността на водата има висок специфичен топлинен капацитет, което значи, че отнема топлина, за да повиши дори и малко температурата си. Ето и причината, поради която топлата супа остава топла за дълго. Водата е добър проводник, затова много успешно пренася топло и студено върху тялото на човек.

Guliver / iStock

Gallery
9. Водата почиства добре, защото молекулите й са асиметрични

Всички знаем, че водните молекули са изградени от два водородни атома, съединени с един кислороден. Затова те имат различен заряд в различните си страни - наподобяват магнит. Водородният край на молекулата е положителен, докато кислородният - отрицателен. Това спомага да се слепват отлично с други молекули. Затова, когато почиствате мръсни повърхности, водните молекули прикрепят мръсотията и я издърпват.

Guliver / iStock

Gallery
10. Блендерът работи ефективно заради турболентността

Когато блендерът спре да кълца храната, тя започва да се върти в кръг. Това е така, защото всичко вътре се движи с еднаква скорост. Вместо да смесва съставките, се образува ламинарен поток - всички слоеве от храната се движат в една и съща посока с постоянно движение. Импулсната функция на блендера довежда до турболентност, така че вместо парчетата от плодове да се движат около страната на блендера, те попадат в центъра и се смесват равномерно.

Guliver / iStock

Gallery
11. Бебешкото тяло съдържа повече вода, отколкото това на възрастните

Организмът на възрастните е съставен от около 60% вода.В сравнение - у новородените има 80% вода. Тази стойност обаче пада бързо - една година след раждането тя е намалена  вече на 65%.

Guliver / iStock

Gallery
12. Стъклото се разрушава лесно, защото атомите са слабо подредени

За разлика от други твърди материали, като металите, стъкло се състои от аморфни, свободни атоми. Те не могат да абсорбират енергията от тяло, като куршум. Атомите не могат да се пренаредят бързо, за да запазят структурата на стъклото, така че то се разпада, разпилявайки частички навсякъде.

Guliver / iStock

Gallery
13. Калориите се изчисляват чрез изгаряне на храната

Калорийните стойности на хранителните етикети изчисляват енергията, съдържаща се в храната, в рамките на пакета. За да разберат колко енергия има в определена храна, учените използват калориметър. Храната се изгаря вътре в устройството, заобиколена от вода. След това се измерват температурните промени на водата. Така учените могат да определят колко енергия се съдържа в храната.

Guliver / iStock