11 вредни неща, които са били смятани за здравословни

04 октомври 2019 г., 17:15
811

KUCO / Shutterstock.com

През цялата си история хората са търсили нови начини да лекуват болести, да живеят по-дълго, да изглеждат по-добре и да бъдат по-здрави. Търсенето на здравни продукти продължава и днес с най-новите медикаменти и диети. Но може би всички ние се нуждаем от малко напомняне, че новите моди в здравето не са напълно изследвани и не могат да лекуват, както всички се надяваме. Някои от тях могат да бъдат неверни и дори опасни. Случвало се е и преди, пише Мениджър Нюз. Тук са 11 исторически примера, подбрани от Business Insider, на чудодейни лекарства и лечения, които всъщност са нездравословни.

1. Радиоактивни напитки.

В началото на 1900 г. хората смятат, че радиоактивността е добра за здравето. Радиоактивните елементи са били продадавани в аптеките. Радий за ревматизъм, уранови одеала за артрит, радиоактивна козметика против стареене, радиоактивна вода и др. Радиокативната вода е била широко разпространена в обществеността. Ебен Биерс, е добре известен индустриалец, за който се твърди, че пиел три бутилки на ден. Неговата смърт е настъпва през 1932 г.

2. Хрущял от акула.

Хрущялът от акула се продавал като добавка, която привърженици заявяват, че може да бъде ефективна при лечението на рак. Джон Прудън, хирург през 1950 г. започва да разследва използването на животински хрущял в медицинското лечение. Той съобщава, че е в състояние да свие тумори и да лекува ракови заболявания, използвайки животински хрущял. Тези резултати не се повтарят в други проучвания, но след книгата "Акулите не се разболяват от рак", която е публикувана през 1992 г. хрущялът от акула става популярен в алтернативната медицина. Идеята е, че ако акулите не се разболяват от рак и техните скелети не могат да се разболеят и дори могат да предпазват. Това схващане обаче също е погрешно, тъй като са регистрирани 42 случая на акули, страдали от рак.

3. Хероин за потискане на кашлицата.

Хероиновият сироп за кашлица е разработен от Bayer Laboratories през 1898 година. Bayer прекратява използването на хероин от 1910 г., когато са разкрити пристрастяващите свойства на лекарството, които се оказва, че са по-високи от смятаното. САЩ забранява производството на хероин, няколко години по-късно през 1924 година.

4. Кръвопускане.

Кръвопускането е медицинска процедура, за която се е смятало, че помога за облекчаване на редица заболявания, включително пневмония, треска, болки в гърба, ревматизъм, главоболие, меланхолия и др. Тази процедура произхожда от древните египтяни и се разпространява през Рим и Гърция. Лечението продължава до началото на 19 век. То е започнало с идеята, че злите духове причинявали заболявания чрез кръвта.

5. Живак.

Живак 1500 е бил използван при лечението на сифилис. Джон Хънтър е лекар, който твърди, че лекува от сифилис, използвайки живак. Сифилисът всъщност се случва в три фази, с периоди на ремисия, която може да продължи между две или три години. Тези фази на ремисията вероятно са накарали Хънтър да повярва, че лекува.

6. Тютюн

През 15-ти век за първи път се наблюдава употребата на тютюн от коренното население на Новия свят. Той е бил използван за пушене за удоволствие, както и за дезинфекция, облекчаване на главоболието, настинки, за да пази от болести и умора и дори като упойка. Когато растението пристига в Европа е било използвано за лечение на широк спектър от болести и се смята за панацея. В Индия има широко разпространено убеждение, че тютюнът е полезен за зъбите, в резултат, на което има тютюневи пасти за зъби.

7. Лоботомия.

Лоботомията е за пръв път е използвана върху хора през 1890 г. Процедурата се е смятала за лек за психични заболявания. Между 1940 и 1950 година тя е била направена на около 40000 души в САЩ.

8. ЛСД терапия

През 50-те години на миналия век изследвания на ЛСД показват, че то може да лекува алкохолизъм, престъпно поведение и шизофрения. Това твърдение е силно поддържано от норвежки учени.

9. Ядене на червеи

През 50-те години на миналия век хората се инфектирали с червеи, за да отслабна Идеята е, че червеите са паразит и се хранят с храни, които консумираме. Това означава, че вашите калории ще бъдат разделени между вас и червея. Проблемът е, че червеите може да доведет до болки в корема, слабост, главоболие, гадене, диария, запек, подуване на корема и недостиг на витамини. Също така понякога червеите не остават в стомаха. Те се движат през части от тялото, включително и мозъка, което може да има смъртоносни резултати.

10. Кокаин.

Преди да бъд включен в безалкохолна напитка Кока-Кола, кокаинът е включен във всички видове различни лекарства и медикаменти. Той има еуфоричен, енергизиращ и болкоуспокояващ ефект и това го превръща в идеална съставка на здравословния начин на живот. Той е продаван като панацея и е получил много висока оценка от някои от най-големите умове в историята на медицината, включително Зигмунд Фройд.

11. Витаминозна вода.

Центърът за наука в интерес на обществото заведе дело срещу Coca Cola през 2009 г. за това, че тези води се предлагат на пазара като здравословни. Центърът казва, че 33 грама захар във всяка бутилка може да направи повече вреда, да доведе до затлъстяване, диабет и други здравословни проблеми, отколкото всички ползи за здравето, които имат витамините.

Коментари